Volontärarbete i Thailand, del 3

Så rullar vi in på den avslutande delen i den här artikelserien! I den första delen slog vi bland annat fast att volontärarbete kan vara ett utmärkt sätt att både upptäcka kulturen i Thailand, utveckla sig själv och samtidigt hjälpa landet – både avseende miljö och sociala frågor. I den andra artikel riktade vi fokus mot två olika projekt som värnar om naturen, nämligen ett dykprojekt och ett projekt som tar hand om elefanter i behov. Två viktiga projekt som passar den naturintresserade. I den här delen tänkte jag istället se på några projekt som handlar om sociala frågor. Det kan vara något för dig som gillar att möta och hjälpa andra medmänniskor!

Volontärarbete på daghem i Chiang Mai

Volontärarbete på daghem i Chiang Mai
Volontärarbete på daghem i Chiang Mai

Norra Thailand är känt för sin storslagna natur med berg som sträcker sig över vildmarkens grepp. Här ligger Chiang Mai och i Chiang Mai finns volontärarbete tillgängligt på daghem. Att arbete som volontär på ett daghem är mycket givande, och du kommer säkert lära dig mer av de små barnen än vad de kommer att lära sig av dig! Ditt ansvar är att sköta om barnen, hjälpa dem att klara av vardagen och utvecklas som personer. De här barnen kommer från andra förhållanden än vad vi är vana vid i Sverige, men går ändå i skolan. Det är ditt jobb att läsa läxorna tillsammans med dem, diskutera med dem, arrangera olika roliga aktiviteter såsom sång, fotboll eller spel, assistera på lektioner samt mata bebisar. Vill du komma hem som en bättre människa med mer förståelse för andra människor i utsatta situationer, så är det här en volontärresa som lämpar sig för dig. Inkluderat är bland annat boende samt resor mellan boendet och arbetet. På arbetet får du även tre mål mat varje dag. Du behöver dock själv införskaffa visum, vaccinationer samt flygresa.

Undervisa i Krabi

Om du är sugen på att undervisa mer, och leka lite mindre, så finns även volontärarbete där du gör just det. Undervisningen avser främst de yngre barnen i lågstadiet, men möjligheten finns även att hålla lektioner också med de äldre barnen. I Krabi arbetar du på en skola som lärare alternativt lärarassistent i engelska. Ditt uppdrag är att lära barnen hur de engelska orden uttalas. Grammatik och ordkunskap är de oftast själva duktiga i och har bra, thailändska lärare som tar hand om den biten. Uttalet är dock ofta lite svårare, och därför har de stor nytta av västerlänningar med god kunskap om engelsk fonetik som vill åka och hjälpa till i undervisningen. På det här volontärprojektet får du dessutom ytterligare en chans att lära känna den thailändska kulturen på mycket nära håll. Projektet anordnar nämligen boende åt dig hemma hos en värdfamilj. Det finns antagligen inget bättre sätt att lära sig mer om ett annat lant än att bo hemma hos en familj i landet!

Det finns såklart ett myller av olika volontärarbeten, och om du inte har hittat något som passar dig i de här artiklarna, så är chansen ändå god att du till slut kommer att hitta något som känns rätt för dig!