Volontärarbete i Thailand, del 2

Vill du resa till Thailand och se mer av detta fantastiska land, men samtidigt vara med och hjälpa till och bidra till landets utveckling? Då är det här rätt artikelserie för dig. Den handlar nämligen om hur du genom volontärarbete kan åka till Thailand och både komma när kulturen och ge en hjälpande hand. I den första delen diskuterade jag allmänt om varför volontärarbete är något bra, och kanske kan vara något för dig. I den här andra delen, och i kommande del, ska jag istället kika lite närmare på några faktiska projekt som finns just nu. Så om du är sugen på att utföra volontärarbete i Thailand så kanske du kan hitta ett lämpligt projekt här!

Dykning i Thailand

Projects Abroad arrangerar volontärarbeta för den som är sugen på att dyka. Det här volontärarbetet pågår i minst en veckas tid vid Ao Nang i västra Thailand. Det är ett så kallat naturvårdsprojekt, vilket innebär att miljön står i fokus. Projektet ger dig dessutom möjlighet att ta dykcertifikat om du inte redan har det. Ett perfekt tillfälle att utveckla dig själv samtidigt som du räddar naturen alltså!

Projektet är dessutom tvådelat; du kommer att befinna dig i vattnet ungefär tre av veckans sju dagar. Två dagar ägnas istället åt att dels plantera skog, dels åt att städa upp i naturen och på stränderna, samt åt att besöka närliggande skolor och där diskutera naturvård med eleverna. Själva dykningen består av flera uppdrag. Du kommer bland annat att få besöka korallrev för att undersöka hur de mår. Men du kommer även att simma runt och samla skräp, såsom övergivna nät, flaskor och burkar ur vattnet. Under tiden du arbetar kommer du att tillhandahållas boende i en bungalow tillsammans med andra volontärarbetare – ett utmärkt sätt att träffa andra likasinnade!

Volontärarbete med elefanter

Volontärarbete med elefanter
Volontärarbete med elefanter

Det finns dessutom flera olika projekt där du får volontärarbeta med elefanter. Sådant volontärarbete handlar då om att ta hand om elefanter som har skadat sig eller lidit och utnyttjats av människor på olika sätt. Att arbeta på ett elefantcenter innebär att du sköter om elefanterna och ser till att de har det bra. Här får elefanterna en trygg plats där de kan leva ett bättre liv. Att arbeta på ett elefantcenter är en nästan surrealistisk upplevelse – att få komma så nära, både fysiskt och emotionellt, så stora och mäktiga djur är såklart en upplevelse för livet. Något du aldrig kommer glömma bort.

Men det innebär inte att arbetsuppgifterna på elefantcentret inte även är betungande. Du ansvarar bland annat för att städa hos elefanterna och skyffla mot all avföring. Och det är ett tungt arbete! Till dina sysslor hör också att tvätta elefanterna, mata dem och gå promenader med dem så att de får röra på sig så mycket som de behöver. Tillsammans med de övriga volontärarbetarna åker du även ut i skogen för att samla mat åt djuren. Som vi alla vet så äter elefanter en hel del, och även det här arbetet kan bli ganska tungt. Men trots hårt arbete kommer du älska varenda sekund av att volontärarbeta med elefanter!