Thailändska städer

Thailand är ett stort land med mycket att se – vita sandstränder som sträcker sig så långt ögat kan se, palmer, elefanter och korallrev. Allt det här är saker som uppskattas av den soldyrkande och äventyrslystne turisten som åker till Thailand för att njuta av bad och svalkande drinkar. Men Thailand har mycket mer att erbjuda, bland annat många häftiga städer som verkligen är värda att utforskas. Därför hade jag tänkt att prata om just några utav dessa i den här artikelserien. Här kan du förhoppningsvis både lära dig lite mer om den här biten av Thailand, men även få inspiration till att kanske lämna stranden och ge dig ut på gatorna i någon av Thailands alla fantastiska städer!

Phuket

Den första staden jag tänkte prata om här är Phuket. Phuket är väl en av de mest kända thailändska städerna för oss svenskar. Det är ett populärt resmål för många under vinterhalvåret och staden är även känt från filmen En gång i Phuket. Staden är dessutom huvudstad för provinsen med samma namn. Här bor i dag ungefär 80 000 invånare, och många av dessa arbetar inom turistnäringen. Phuket är en av de städer i Thailand som funnits allra längst och fungerade länge som en viktig hamn som knöt samman västvärlden med Kina. I Phuket är religionen stark och flera storslagna buddhistiska och hinduiska tempel finns därför att beskåda runt om i staden. För den som reser Phuket är dessa tempel givna ett besök!

Pattaya

Pattaya
Pattaya

Pattaya är en betydligt större stad än Phuket med ett invånarantal runt 320 000. Staden är belägen vid kusten i mitten av Thailand, vid den östra stranden av Gulf of Thailand. I en båge spänner sig staden runt havet och skapar en otroligt vacker hamnmiljö. Pattaya var tidigare en mindre stad som livnärde sig på fiske, men staden har alltmer ställt om sig mot turism, och lockar i dag mängder av turister från hela världen. Staden profilerar sig med att vara barnvänlig, till skillnad mot exempelvis Bangkok. Här finns därför många roliga aktiviteter såsom go-kart, djurpark och havsutflykter. Men även i Pattaya finns en rad olika religiösa tempel som definitivt är värda ett besök, till exempel Wat Khao Phra Bat-templet med sin stora, guldmålade Buddha‑staty.

Hua Hin

Även den tredje staden i den här artikeln, Hua Hin, är en mycket populär destination för turister. Hua Hin ligger på Malackahalvöns norra del och är liksom de andra städerna en kuststad. Staden sträcker sig ut längs med Siamviken. Här är badförhållande sällsynt bra, och Hua Hin är därför ett av Thailands mest populära ställen för den badsugne. I staden bor cirka 75 000 människor och liksom i Phuket arbetar en stor andel av dessa med turism. För den som besöker Hua Hin och har lite tur, så kanske man lyckas pricka in samma tid som den thailändska kungen. Han har nämligen ett slott i Hua Hin som han besöker ibland under sommaren. Annars är Hua Hin mycket uppskattat för sina många golfbanor. Om du är sugen på att bada och spela golf så är alltså Hua Hin en stad som är värd ett besök!