Thailändska städer, del 3

Välkomna tillbaka till den andra delen i artikelserien om städer i Thailand. Alla som reser till Thailand har såklart användning av att kunna lite om landet som de besöker, men framför allt de som är ute och backpackar genom Thailand har lite extra nytta av att känna till de större städerna som de kan komma till längs vägen. Självklart är artikeln även till för dig som bara har ett intresse av att lära dig lite mer om thailändska städer! I den förra artikeln i serien presenterade jag städerna Hua Hin, Phuket och Pattaya. Här ska jag istället berätta lite mer om Thailands huvudstad Bangkok, samt Chiang Mai.

Bangkok – Thailands huvudstad

Bangkok är inte bara Thailands huvudstad, utan dessutom den enda staden i landet som verkligen är en stor stad. Staden täcker nämligen inte mindre än 1 570 kvadratkilometer och är hem till över 8 miljoner människor – alltså nästan lika många som bor i hela Sverige. Dessutom bor det ytterligare 14 miljoner i området runt Bangkok. När man hör dessa siffror är det uppenbart varför Bangkok är den stad som de flesta tänker på när de pratar om Thailand. Alla andra städer är egentligen småstäder jämför med denna enorma metropol. NSedan 1980- och 1990-talet är Bangkok dessutom en viktig internationell stad. Då flyttade nämligen många västerländska företag sina regionala huvudkontor österut till Bangkok och gjorde staden till ett centrum för företagande. Den snabba tillväxten resulterade dock i att Bangkoks infrastruktur inte hann med i utvecklingen när staden byggdes ut och fick fler invånare. Det här ledde bland annat till att trafikstockningar uppstod hela tiden samt att luften blev väldigt förorenad. Även om staden har satsat enorma summor på att lösa problemen så kvarstår både trafiken och luftföroreningar i Bangkok som ett stort problem för turister som besöker staden. Om man dessutom besöker Bangkok på den varma perioden så kan kombinationen av värme, trafik och dålig luft göra att familjens minsta medlemmar kanske inte uppskattar besöker speciellt mycket. Trots detta så utgör Bangkok en av de mest populära städerna hos turister med miljontals besökare varje år. Här finns nämligen det mesta. Bland annat flera vackra tempel, det kungliga palatset och ett ständigt pulserande nattliv med enorma dansgolv för den partysugne. Faktum är att Bangkok blev utsedd till världens bästa stad av Travel + Leisure magazine fyra år i rad: 2010, 2011, 2012 och 2013. Helt klart värt ett besök alltså!

Chiang Mai

Chiang Mai
Chiang Mai

Chiang Mai är belägen i norra Thailand, och ett självklart stopp för dig som har vägarna förbi dessa delar av landet. Liksom alla andra städer i Thailand är även Chiang Mai betydligt mycket mindre än Bangkok – här bor ”bara” cirka 130 000 människor. Men staden är ändå den största i norra Thailand. Namnet på staden betyder ”Den nya staden”, men låt dig inte luras – staden har funnits sedan 1200-talet. Precis som i de andra städerna som behandlats i den här serien så har Chiang Mai en mängd olika buddistiska tempel, bland annat Wat Phra That Doi Suthep och Wat Chiang Man är värda ett besök! Om du är i Chiang Mai i februari får du dessutom se staden i blomning och Chiang Mai Flower Festival!