Thailändska drinkar

Många som reser till Thailand gör ju det för att njuta av en härlig sandstrand, ett turkost hav som sträcker sig hela vägen bort mot horisonten samt sol och värme. De vill ligga på stranden och koppla av från vardagens stress hemma i Sverige. Det här gäller såklart oftast även för de som väljer att flytta permanent till Thailand. Men vad vore sol, bad och magiska sandstränder utan en svalkande drink i handen? Inte lika härligt i alla fall! Därför hade jag tänkt att i den här artikeln göra en djupdykning i thailändska drinkar.

Mekhong – en del av Thailands själ

Och det går ju inte att tala om Thailand och drinkar utan att nämna Mekhong. Som Japan har sin Sake, Tyskland sin öl, Kina sitt risbrännvin och Frankrike sina fina viner, så har Thailand sin Mekhong. På engelska brukar drycken därför omnämnas ”The Spirit of Thailand”. Mekhong har rötterna djupt inne i den thailändska folksjälen. Självklart måste du således testa denna spritsort någon gång under ditt besök i landet. Mekhong brukar ofta hänvisas till som en sorts whiskey, men det här stämmer egentligen inte. Mekhong har istället mer gemensamt med rom. Drycken framställs nämligen från en blandning av 95 procent sockerbetor eller sockerrör tillsammans med 5 procent ris, som sedan mixas med olika lokalt odlade kryddor och örter. Slutresultatet är en spritsort med ungefär 35 procent alkohol.

Historia

Mekhong tillverkas vid bryggeriet Sura Bangyikhan Distillery som 1914 tillföll den thailändska regeringen, och under tillsyn av finansdepartementet i Thailand började bryggeriet producera alkoholhaltiga drycker för försäljning. I Thailand var tidigare den alkohol som konsumerades framför allt importerad från västerländska länder – ofta whiskey som sedan blandades med någon sorts läsk. Det här innebar att landet gick miste om en stor möjlig intäkt, och därför ville man börja producera mer själva, och på så sätt minska importen. Själva drycken Mekhong gjorde inte debut förrän 1941 men har sedan dess gjort stor succé. Sitt namn fick drycken från låten Kham Khong som sjöngs under det indo-kinesiska kriget.

Drinkar

Drinkar
Drinkar

Liksom med de flesta spritsorter går det att göra en enorm mängd olika drinkar från Mekhong – endast fantasin sätter gränser. Så om du besöker Thailand kan du ju prova på att skapa din egen Mekhong-drink! Annars finns det en hel del allmänt erkända recept på riktigt härliga drinkar. Till exempel kan du prova att blanda en Mekhong Bangkok Mojito. Den är såklart väldigt lik en vanlig mojito, men med en liten extra thailändsk twist. Krossa cirka 10 myntablad tillsammans med färsk limejuice. Slå över en sexa Mekhong tillsammans med 2 cl. sirap. Blanda sedan med sodavatten och släpp ner en skiva färsk ingefära, så har du en perfekt drink för stranden!

Du skulle även kunna testa en uppfriskande Mekhong Mai Thai. I den här drinken blandas 60 ml. Mekhong, 15 ml. Orange curaçao, 15 ml. mandelsirap, 30 ml. ananasjuice med färskpressad lime. Garnera slutligen med en bit ananas! Även det här är en utmärkt drink för solbadaren som vill svalka sig med något uppfriskande eller backpackern som vandrat hela dagen och vill ta en drink i solnedgången för att avsluta dagen!