Thailands bästa stränder, del 1

Många som åker till Thailand gör det såklart för att komma bort från det svenska vintermörkret, att fly kylan och byta ut snö mot sand. Februari är trots allt ingen rolig månad att befinna sig hemma i Sverige. Att pulsa runt i slask och ta på sig flera lager ytterkläder innan man kan ta sig ut är inte speciellt trevligt. I Thailand däremot är den här perioden perfekt för en solsemester, vilket förklarar landets popularitet bland de många svenska som årligen hoppar på flyget österut. Just eftersom det kanske är stränderna som lockar allra mest för de flesta som åker till Thailand så kommer jag i den här artikelserien att presentera några av de allra bästa stränderna som landet har att erbjuda. Söker du efter sol, bad och drinkar på en härlig sandstrand så är det här läsning för dig!

Koh Miang

På Thailands västkust ligger Koh Miang, och stranden som här möter det Andamanska havet är sannerligen något utöver det vanliga. Det här är en riktig paradisstrand, så som du kanske föreställer dig en i dina drömmer. Ön som stranden ligger på är dessutom en nationalpark, vilket innebär att naturen är väl bevarad och inte påverkad av människan i något större utsträckning. Eftersom det är en nationalpark så finns det även begränsningar på hur många som får bo på ön, vilket håller antalet besökare till en lagom nivå. Det negativa är att du måste vara ute i god tid och boka boende, annars kanske det inte finns några rum tillgängliga. Men det mest positiva med detta är kanske det faktum att stranden är ovanligt lugnt och fridfull, trots sin skönhet och popularitet. Här är sanden vit och mjuk och havet lyser upp i turkosblått närmast land, för att övergå till en djup mörkblå nyans längre ut. Slappna av på stranden eller snorkla över korallreven och simma med neonfärgade fiskar.

Koh Surin

Koh Surin
Koh Surin

Genom att ta båt från Kuraburi kommer du till en annan av Thailands populära stränder. Även denna är belägen i en nationalpark på Thailands västkust. Den här stranden bjuder dock på en mer äventyrlig upplevelse – stranden är nämligen omringad av hög djungel. Här finns inga vägar, så det ända sättet att nå stranden är med båten. Det gör att stranden dessutom känns väldigt privat och isolerad. Förutom några bungalows där du kan söka skugga när solen gassar på alltför intensivt, så finns endast du, stranden och djungeln – och eventuellt några fler besökare. Men även här är antalet besökare begränsat, så du behöver aldrig vara orolig för att det ska vara särskilt trångt! Det här är helt klart en av mina personliga favoriter. Här finns en härlig blandning mellan avkoppling och äventyr. Sola på stranden eller ta en tupplur i en bungalow – eller ge dig ut i det klarblåa vattnet och simma över korallreven. Vill du krydda tillvaron med lite extra spänning så kan du såklart prova på att gå ut en bit i djungeln! Om du vågar. I nästa del av artikelserien kommer vi tillbaka med fler av Thailands allra bästa stränder!