Thailand – Turistvisum

Att åka till Thailand som svensk är inga större problem, vi svenskar har ju trotts allt det nästbästa passet att resa med i världen, ett pass som ger oss tillgång till 176 länder nu under 2017, länder där vi inte behöver ansöka om visum innan vi åker och Thailand är ett av dessa länder. Visst kan du söka visa på den thailändska ambassaden på Östermalm i Stockholm, om du har för avsikt att stanna längre än 30 dagar i landet men åker du dit på en vanlig semester som varar i tre till fyra veckor, då räcker de 30-dagars visa du får när du går igenom passkontrollen.

Utökat turistvisum

Vet du med dig redan innan resan att du kommer stanna längre än 30 dagar, då kan det vara på sin plats att ansöka om förlängt visum vilket ger dig 60 dagar från dagen du anländer i Thailand. Så har du för avsikt att stanna i 60, upp till 90 dagar, då är detta förlängda visum den perfekta lösningen för dig. Nu kanske du undrar varför jag skriver 90 dagar, när visumet bara gäller i 60. Saken är den att du kan, när ditt visum börjar nå sitt slutdatum, gå till närmaste immigration kontor i landet och där ansöka om en förlängning av ditt visum en förlängning som ger dig möjligheten att stanna ytterligare 30 dagar innan du måste lämna landet. Kostnaden för att få denna förlängning är 1900 bath. Ni bör dock vara medvetna om att det kan ta lite tid, beroendes på vilket kontor ni beger er till, så räkna med att det kommer ta ett par timmar. Var också noga med att kolla upp vad exakt som behövs för att ansöka om denna förlängning. Det finns en väldigt bra grupp på Facebook som heter ”Visum i Thailand” dit ni kan gå och ställa frågor om det är något ni undrar över.

du har 90 dagar - inte längre
du har 90 dagar – inte längre

När dessa 90 dagar har passerat måste ni lämna Thailand då ni inte längre har några möjligheter att förlänga det turistvisum ni fick vid ankomsten till landet. Det går att göra ett så kallat visa-run med minibuss, genom att åka till Kambodja. Att ta sig över gränsen via landövergång, kan ge er 15 nya dagar i Thailand, men även denna möjlighet är begränsad. Har ni tur kanske ni kan göra detta två eller tre gånger innan ni får en stämpel i passet som säger att inga fler övergångar av den typen tillåts.

Nytt visum

Vill ni ha ett nytt turistvisum, 30 eller 60-dagars, då måste ni lämna landet och ta er till antingen Laos eller Malaysia och där besöka den thailändska ambassaden med en ansökan om nytt turistvisum. Beroendes på ambassad och personalen där, kan ni bli beviljade detta visum upp till tre till fyra gånger direkt efter varandra. Därefter är risken stor att ni blir nekat ett nytt visum om ni försöker ytterligare en gång. Se därför till att planera din resa ordentligt och att du ansöker om rätt visum och inte stannar för länge. Så kallat ”overstay”, där man stannar olovligt i landet, kan bli en dyr historia och även resultera i att du blir svartlistad och inte får komma tillbaka till Thailand under allt från 1-10 år.