Thailand, ett paradis för oss svenskar

Thailand är ett paradis, ett land som erbjuder värme i överflöd, utsökt mat och vänlig befolkning. Att det sedan är förhållandevis billigt här jämfört med Sverige, gör det ännu mer tilltalande, även om den svenska kronan idag är 20 % svagare än vad den var för 4–5 år sedan. Det hindrar dock inte svenskarna från att besöka landet för första gången eller den återkommande resenären, detta utöver alla expats som bosatt sig är permanent eller delvis under året.

Svenskens vanligaste resmål

I tidigare delar fokuserade jag lite på dom svenskar som kommer hit för att fly undan vintermånaderna, pensionärer som bosätter sig här delar av året och resenären som är ute efter att ha roligt tillsammans med dem som har valt att resa hit för att spela golf eller genomföra någon typ av medicinska ingrepp eller tandläkarbesök.

de flesta av oss sverige väljer direktflyg
de flesta av oss sverige väljer direktflyg

Men den största delen av dom svenskar som kommer hit är familjerna, föräldrar med barn i alla åldrar som sätter sig på ett direktflyg från Sverige ner hit till Thailand och då främst den södra delen av landet, runt ikring Phuket, Koh Samui, Koh Lanta, Phi-phi Islands och andra platser i närheten. Anledningen till att så många reser just hit är delvis på grund av dessa direktflyg som finns, där man kan resa från Sverige direkt till Phuket. Åker ni inte dit, då är det flygplatsen utanför Bangkok som gäller för att sedan ta sig därifrån, vidare till destinationen. Så av en ren bekvämlighetsfaktor, väljer många just Phuket. Att området här nere sedan erbjuda otroligt vackra stränder, klart vatten och tonvis med sol, året om, gör ju inte saken sämre. Barnfamiljer hittar här gott om stränder som är lämpade för barn, tillsammans med mängder av hotell som erbjuder bungalows belägna ett stenkast från stranden och i regel också med en eller flera pooler för dem som föredrar poolen över det salta havsvattnet. Det finns också gott om aktiviteter och utflykter för familjer som gillar att göra detta under sin semester, och inte tillhör den skaran som bänkar sig på solstolen under stora delar av vistelsen.

Se upp för bedrägeri

Ett varningens finger dock, och detta har säkert många av er redan hört talas om, och det gäller uthyrning av jetski. Allt för ofta, dessvärre måste jag säga, drabbas turister av detta bedrägeri, där uthyraren av jetskin hävdar att ni som kund haft sönder er jetski och påvisar då skador på den, skador som fanns där redan innan ni hyrde, och att ni nu måste betala tiotusentals kronor för att få dessa reparerade. Gör ni inte detta, då kan ni utsättas för hot och bli inte förvånad om en polis skulle komma till platsen och ”förhandla” med uthyraren, för att sedan få ner priset till en lägre nivå. I själva verket är polisen själv med på detta bedrägeri och får en del av kakan när dom mottagit betalningen. Ska ni prompt hyra en, ta då bilder på allt innan ni åker ut, får ni problem, kontakta då genast turistpolisen som finns tillgänglig, både i Phuket och Pattaya, där dessa bedrägerier förekommer i större utsträckning.