Thaiboxning

Kampsport blir alltmer populärt i dagens samhälle. Det är ett effektivt sätt att få ut aggressioner samtidigt som det ger riktigt bra träning för hela kroppen, både för styrka och kondition. Jag själv har genom åren provat på flera olika kampsporter, bland annat just thaiboxning, och kan intyga på dess positiva effekt. Man blir både lugnare och mer harmonisk samtidigt som man får en bättre fysik och ökad kroppskontroll och självkänsla. Thaiboxning har såklart sitt ursprung i Thailand och har i dag vuxit till en populär kampsport över hela världen. Många som åker till Thailand tester också på thaiboxning på ett thailändskt gym. I den här artikeln tänkte jag därför diskutera thaiboxning lite närmare – det kan absolut vara en rolig sak att prova på när du befinner dig i Thailand!

Kort om thaiboxning

Thaiboxning, eller Muay Thai, har rötter hela vägen tillbaka till 1700-talet och kriget mellan den burmesiska Konbaung dynastin och Siam. Den kände soldaten Nai Khanomtom tillfångatogs av burmesiska styrkor, men fick en chans att kämpa sig fri genom att boxas mot burmesiska soldater. Efter att ha knockat tio motståndare i rad blev han sedan frisläppt, eftersom motståndarna beundrade hans skicklighet. Sättet som han slogs på lade grunden för det som senare skulle komma att kallas för thaiboxning. Thaiboxning är alltså inte ursprungligen en sport, utan snarare ett vapen i strid. Thaiboxning lärdes även ut till militären i den thailändska armén som ett sätt att försvara sig på.

Det som gör thaiboxning till en så attraktiv kampsport är enkelheten. Här är det enkla tekniker, kraft och uthållighet som premieras. Det handlar om att vinna, inte om att utföra spektakulära rörelser. Thaiboxning är rakt och effektivt, vilket kanske kommer sig av att det utvecklades för militära syften. Det finns heller inte speciellt många begränsningar – såväl armbågar, slag, sparkar, knän och kast är tillåtna. Och det gäller att lägga tyngd rörelserna. Hela kroppen ska skapa kraft åt varje slag och spark. Om motståndaren träffar en med en attack gäller det att direkt svara med en motattack, för att visa att motståndarens attack var för svag för att få en ur balans.

Varför thaiboxning?

Thaiboxning är liksom all annan kampsport en bra träningsmetod – ett bra sätt att hålla sig i form helt enkelt. Det är dessutom ett bra utlopp för aggressioner och kan göra utövarna lugnare i vardagen. Men den kanske viktigaste anledningen för mig att välja thaiboxning är den starka gemenskap som ofta bildas hos medlemmarna av ett thaiboxningsgym. Genom att sparras, svettas och träna tillsammans kommer man varandra mycket nära och knyter starka band. Det handlar alltså inte i grunden om att slåss, utan mer om att hjälpa varandra.

Att resa till Thailand för att träna thaiboxning

I dag har det blivit mycket populärt att åka till Thailand för att träna thaiboxning i sportens hemland. Vanligt är att man åker på ett så kallat ”camp” där man bor på gymmet, får mat och tränar flera gånger om dagen. Det är en riktig utmaning och passar den som vill komma i form eller bara är ute efter att pusha sig själv till den absoluta gränsen. Men om du till exempel bor i Thailand så kan du såklart besöka ett gym för att träna någon gång då och då.