Svenska skolor i Thailand, del 2

Nu har vi kommit fram till den andra artikeln i serien speciellt tillägnad dig som funderar på att flytta till Thailand med barn och familj, nämligen serien om svenska skolor i Thailand. I den här artikelserien diskuterar vi just varför det är så viktigt att hitta en bra skola för barnen under tiden i Thailand – de kommer närmare kulturen, lär sig mer om landet och får samtidigt jämngamla kamrater att umgås med, kamrater som kanske kan bli vänner för livet även efter tiden i Thailand. Det här behandlade vi mer ingående i den föregående artikeln; i den här artikeln tänkte jag istället presentera några av de svenska skolor som finns runt om på några av de viktigaste turiststäderna i Thailand.

Koh Lanta

Koh Landa erbjuder faktiskt riktigt bra möjligheter för svenska barnfamiljer som letar efter skola. Först och främst finns här Lilla Svenska Skolan. Den här skolan ger elever hela vägen från årskurs 1 till 9 möjlighet att följa den svenska läroplanen och alltså gå i skolan under samma förutsättningar som i Sverige. Du kan alltså låta dina barn läsa hela grundskolan på samma skola här i Koh Lanta, vilket såklart ge en ökad trygghet och stabilitet i vardagen. Från och med i år erbjuder även skolan kurser på gymnasienivå med hjälp av handledning från behöriga lärare. Så det går alltså även att hitta något för de äldre. Inte heller för de lite yngre är det något problem – Lilla Svenska Skolan har nämligen också förskoleklasser för åldrarna 3–5 år. Även denna verksamhet följer den svenska läroplanen där lek och lärande kombineras för att skapa en stimulerande miljö för barnen. Lilla Svenska Skolan finns både på Bahraa Bungalows samt i de så kallade Slow Down-området.

Hua Hin

Hua Hin
Hua Hin

Söder om Hua Hin hittar vi Huay Yang skolan, som är en del av Sanuk – Svenska skolan. Deras slogan är ”Svensk pedagogik i tropisk miljö” – perfekt för dig som letar efter en svensk skola med bra kvalitet i Thailand alltså. Sedan 2013 finns skolan även inne i själva Hua Hin. Sanuk bedriver även undervisning i Koh Lanta och Phuket, så om dina barn börjar sin skolgång inom koncernen men du måste flytta till en annan stad inom Thailand, så är det alltså möjligt att barnen kan fortsätta i samma skola fast i en annan stad. Ett bra alternativ för dig som planerar att stanna länge i Thailand men inte vet om du kommer bo kvar på samma ort. Även Sanuk arbetar utefter den svenska läroplanen och tar emot barn mellan 3 och 16 år.

Ban Phe

Ban Phe ligger i östra Thailand och här hittar vi Eastern Swedish School. Skolan är inte lika stor och organiserad som de som tidigare nämnts, men kan ändå vara ett bra alternativ. Här får eleverna undervisning som är baserad på den undervisning som deras ordinarie skola hemma i Sverige bedriver. Skolan i Thailand har alltså kontakt med den svenska skolan och ser till att ditt barn ligger på samma nivå som sina klasskompisar. Det här passar inte minst dem som bara är sugna på en lite längre semester under vintermånaderna!