Svenska skolor i Thailand, del 1

Går du i tankarna att flytta permanent till Thailand, har bokat ett boende under ett par månader för att fly undan de kalla svenska vintermånaderna, eller rentav redan har flyttat till Thailand? Har du dessutom barn i skolåldern? Då är det här helt klart artikelserien för dig! I den här serien ska vi nämligen diskutera just hur det är att flytta till Thailand med barn, hur viktigt det är att barnen får bra möjligheter att gå i skola där nere samt vilka alternativ som finns tillgängliga i olika delar av landet. I den här första delen av serien tänkte jag diskutera varför jag tycker att du alltid ska se till att sätta dina barn i skolan när du åker till Thailand (eller utomland överlag). Jag ska även ta upp lite allmänt om hur det fungerar med svensk skola i Thailand. I nästa del ska jag istället presentera några av de alternativ som finns där ute.

Varför skola i Thailand?

Varför skola i Thailand?
Varför skola i Thailand?

För mig är det en självklarhet att barnen får chansen att gå i skolan – oavsett om familjen bara besöker landet några månader eller mer långvarigt. Det handlar inte bara om att de ska kunna komma tillbaka till den svenska skolan och fortsätta med sina jämngamla, utan även om att ge barnen en unik och värdefull möjlighet att se hur saker fungerar annorlunda i olika länder! De kommer förvisso gå i svensk skola, men även den svenska skolan i Thailand ger en god inblick i vilka skillnader som finns mellan länderna och kulturerna. Dessutom går skolan i Thailand även djupare in på Thailands kultur och andra fakta om landet.Ytterligare en god anledning till att barnen ska gå i skola är att ni som föräldrar kanske måste arbeta. Då är ni borta hela dagarna och istället för att skaffa en barnvakt som tar hand om barnen under arbetstiden så är det betydligt bättre att ge barnen lite extra tid i skolbänken. Men vissa kanske tänker att det är okej för barnen att vara lediga om man ändå bara är borta i några månader. De menar att barnen lär sig mycket av att själva utforska och uppleva landet, samt att ledigheten ger ny energi när de kommer tillbaka till Sverige och skolan här hemma. Det är såklart inte alls fel i sig, men det finns även många fördelar med att barnen får gå i skolan. Inte bara får de en annan inblick i de vardagliga skillnaderna mellan länderna, de får även chansen att träffa andra jämnårig. Med dessa kan de diskutera, dela med sig och helt enkelt prata av sig om sina upplevelser och alla intryck i det nya landet. Det kan faktiskt vara helt ovärderligt för att de ska trivas och inte bara längta hem. Sammantaget skulle jag säga att det är en stor björntjänst att inte placera sina barn i en bra skola under tiden i Thailand!

Nu när vi har konstaterat fördelarna med att låta barnen gå i skola medan ni befinner er i Thailand, så är det dags att gå vidare till vilka skolor som faktiskt finns i Thailand. Till detta återkommer vi till i nästa artikel i serien.