Svensk film i Thailand

Är du sugen på att flytta till Thailand? Eller har du redan flyttat dit? Eller är du kanske bara intresserad av landet rent i allmänhet? Oavsett vilket så är det här en artikelserie för dig. Här ska vi nämligen gå igenom några av de svenska filmer som utspelar sig i Thailand. Dessa filmer är såklart ett måste för alla som vill komma närmare landet i öster. Om du bor kvar hemma i Sverige så kan du åtminstone bege dig till Thailand för en stund framför soffan, och om du redan bor i Thailand så kan dessa filmer både ge dig inspiration på saker att se i Thailand, samt bota lite eventuell hemlängtan. I den här artikeln ska vi prata om filmerna Prästen i paradiset och En gång i Phuket, och i nästa del ser vi närmare på tv-serien 30 grader i februari. Häng med!

Prästen i paradiset

I den här rullen från 2015 spelar Kjell Bergqvist prästen Krister Hellstrand som har fått i uppdrag att dra igång den svenska kyrkans verksamhet i Thailand. Landet ska nämligen få besök utav ingen mindre än den nuvarande, kvinnliga, svenska stadsministern, spelad av Annika Nordin. Prästen Krister som alltså har ålagts detta arbete har dock glömt av det mesta om hur det är att vara präst i Sverige. Uppdraget blir heller inte enklare av att han har förlorat de pengar som skulle gå till att upprätta verksamheten på diverse spel. Till sin hjälp har han dock en präst som kommer från Sverige för att överse arbetet, Carro, spelad av ingen mindre än Eva Röse. Med hjälp av Carro måste Krister hitta tillbaka till sig själv och lämna det avslappnade livet med drinkar, spel och synd – innan statsministerns besök! Med ett skarpt manus skrivet av Kjell Sundvall, och huvudroller spelade av Kjell Bergqvist och Eva Röse, skapas många geniala scener och snärtiga dialoger. I de övriga rollerna finner vi bland annat Agnes Kittelsen som Line, Richard Ulfsäter som Hannes och Björn Bengtsson i rollen som partydirigenten DJ Hawk.

En gång i Phuket

Den här filmen, skriven av Peter Magnusson och regisserad av Staffan Lindberg, lyckades otroligt bra med sin marknadsföring, och sågs utav inte mindre än 400 000 personer när den rullades på vita duken 2012. För detta blev den även nominerad till biopublikens pris, men lyckades dock inte med att ta hem denna guldbagge. Tyvärr var det här kanske filmens höjdpunkt, för betyget landade inte högre än 5,7 på imdb. En gång i Phuket handlar om Sven, spelad av Peter Magnusson, som tröttnat på sitt trista, gråa liv hemma i Sverige. Han bestämmer sig därför för att flytta till just Thailand för att skriva på sin roman. I Thailand träffar han en uppsjö udda personer, bland annat Gitte, spelad av Jenny Skavlan och Anja, spelad av Susanne Thorson. David Hellenius spelar George och Alexandra Rapaport återfinns i rollen som Siri. Trots sitt mediokra betyg på imdb är En gång i Phuket ett måste för alla med ett brinnande intresse för Thailand, och jag rekommenderar dig absolut att slå på den här rullen en regnig dag!