Svensk film i Thailand, del 2

Då var vi tillbaka med den andra delen om svenska filmer och tv-serier som tilldrar sig i Thailand. I den första artikeln i serien presenterade jag både Prästen i paradiset och En gång i Phuket. I den här delen ska jag istället rikta fokus mot en tv-serie som gjort stor succé i hemmen runt om i Sverige. Återigen dyker dessutom Kjell Bergqvist upp i rutan. Den här serien är kanske framför allt till för dig som är hemma i Sverige och längtar efter värmen i Thailand – ett sätt att åka till Thailand utan att behöva sätta sig på ett flygplan. Jag själv älskar att slå mig ned med den här sortens filmer när jag är hemma på besök i Sverige. Men den här typen av filmer är även perfekta för den som bor i Thailand och saknar Sverige. Då kan hemlängtan botas med en bra svensk film. Dessutom kanske du får inspiration och tips på platser i Thailand att besöka!

30 grader i februari

30 grader i februari
30 grader i februari

30 grader i februari följer flera olika svenskar om överger mörkret här hemma i Sverige för värmen nere i Thailand. Serien har tre stycken storylines som huvudsakligen är oberoende av varandra. Och på det här sättet lyckas Anders Weidemann tillsammans med resten av produktionsteamet visa flera olika aspekter av livet i Thailand. Serien visar bland annat hur Thailand kan vara en möjlighet för de som vill komma bort från tillvaron i Sverige, men lyfter samtidigt fram mörkare sidor av Thailand, vilket skapar en kontrast och ger serien mer djup. 30 grader i februari vann bland annat Kristallen 2012 för ”Årets TV-drama”, och har hela 7,6 i betyg på imdb – inte illa för en svensk tv-serie. Den första säsongen av serien hade premiär 2012, och 2016 kom ytterligare en säsong som tar handlingen vidare. I serien 30 grader i februari får vi bland annat följa Kajsa, spelad av Maria Lundqvist. Hon är mamma till två barn och har precis fått av en stroke som gjort att hon inte längre kan röra den ena armen. Hon flyttar till Thailand för att fly undan från det stressiga liv som plågat både henne och hennes barn. Familjen har varit på besök i Thailand tidigare och återvänder till det hotell där de då bodde. Nu tänker Kajsa försöka driva hotellet själv!

Vi får även följa Majlis, spelad av Lotta Tejle, som är på semester i Thailand tillsammans med sin man, Bengt. Majlis vill stanna kvar i Thailand och njuta av pensionens lediga dagar i värmen, men Bengt är en riktig surgubbe som sitter i rullstol, kräver ständig uppassning och vill hem till Sverige. Och vem spelar surgubbar bättre än Kjell Bergqvist? Ingen. Och därför finner vi såklart Kjelle i den är rollen. Tyvärr dör han tämligen omgående. Hur ska det gå för Majlis? Den sista karaktären är Glenn, spelad av Kjell Wilhelmsen, som tröttnat på sitt knegarliv hemma i Sverige. Han vill se mer. Framför allt vill han träffa kärleken, och bestämmer sig därför för att söka lyckan i Thailand. Här dras han in i en mörk sida av Thailand och hamnar i många jobbiga situationer. Frågan är om han inte hellre hade stannat i Svergie?