Studentvisum

Som jag nämnde i förra delen så är vi svenskar väldigt lyckligt lottade när det gäller vårt pass och de få krav som ställs på oss som resenärer, när det gäller visum då vi kan åka till 176 länder runt om i världen utan att behöva ansöka om visum innan avresa. Om vi reser till Australien, som ett bra exempel, då måste många resenärer först ansöka om visum via deras ambassad eller online, men vi svenskar behöver bara fylla i ett formulär online och vi blir därefter automatiskt tilldelade ett turistvisum.

När det gäller Thailand kan du som semesterfirare stanna i landet upp till 30 dagar utan problem, 60 dagar om du förlänger ditt visum på ett av deras immigration kontor. Vill du däremot stanna under en längre period, säg mellan 6 till 12 månader, då kan det bli svårt och även dyrt att försöka ordna med turistvisum för hela perioden då det skulle kräva att du reste ut ur landet, ansökte om nytt visum på en thailändsk ambassad, något som bara går att göra ett fåtal gånger innan du kan bli nekad.

Bli en student

Bli en student
Bli en student

Ett alternativ till dessa turistvisum kan då istället vara ett så kallat studentvisum, det vill säga om ni inte fyllt 50, då personer över 50 har möjligheten att ansöka om ett så kallat retirementvisum som ger dem möjlighet att stanna ett år. Ett studentvisum kan fås genom att besöka en av de språkskolor som finns tillgängliga runt om i landet. Bangkok, Pattaya och Phuket har dessa i överflöd och en kurs som sträcker sig under ett år, med tillhörande skolmaterial och underlag för ett visum, finns tillgängliga för dem som vill. Ni kan välja att studera thailändska eller engelska, om skolan nu erbjuder engelskutbildning på ditt språk vill säga. Kursen sker i regel en till två gånger i veckan och varar i allt från två till fyra timmar per gång. Ni får här lära er grunderna inom det thailändska språket, så som alfabetet med 47 konsonanter och 25 vokaler samt de fem olika tonlägena som vissa ord kan ha. En kurs av denna typ som är godkänd av staten kan ge dig möjligheten att stanna i landet upp till ett år. Dock krävs det att ni lämnar Thailand och ansöker om detta visum på en thailändsk ambassad. Enklast är om ni reser ner dit på ett ankomstvisum, de 30 dagar ni får när ni anländer och därefter beger er till skolan ni valt ut. Ni skriver där in er på kursen ni vill gå och betalar kursavgiften som kan ligga någonstans mellan 20-30,000 bath för ett år. Skolan hjälper därefter till med att ordna med all dokumentation som ni behöver vid er ansökan, hjälper till att ordna med transport och boende dit ni åker, vilket oftast är Laos eller Malaysia, beroendes på vart i Thailand ni befinner er.

Efter att ni besökt ambassaden, lämnat in all dokumentation och förhoppningsvis blivit beviljad ert visum, återvänder ni till Thailand och kan påbörja er kurs. Visumet ger er möjligheten att stanna upp till ett år, men ger er inte ett år i stöten utan bara tre månader. Efter de första tre månaderna måste ni bege er till Immigration och där förlänga ert visum ytterligare tre månader. Skolan hjälper ännu en gång till med den dokumentation ni behöver för er ansökan. När sedan året har upphört, kan ni upprepa processen igen och göra så i två till tre år innan ambassaden kan börja neka ytterligare ansökningar.