Stereotyper om Thailand

Varje år åker tusentals svenskar till andra sidan jorden för att uppleva det mytomspunna landet Thailand. Charterresor med all-inclusive, vackra stränder, goda drinkar och en trevlig atmosfär är det ett drömresemål. Men vad har vi egentligen för fördomar om Thailand? Vilka är stereotyperna?

Krossade myter eller sanna idéer?

En av de största myterna om Thailand är att det är ett land för fullmoonpartys, nakenbad, drinkar i hinkar och ping-pong shower. Visst finns det många thailändska platser som gör sanning av sägen, exempelvis kuststaden Pattaya eller bargatan Koh San road i Bangkok. Där kan man festa hårdare än på någon annan plats, dricka mojitos ur kokosnötter och smaka på stekta kackerlackor. Men landet är stort och det finns även mer lugna platser som lämpar sig för såväl romantiker som för barnfamiljer. Även delar av den pulserande staden Bangkok är lugna, har fina restauranger med stjärnor i guide Michelin och sofistikerade takbarer med panoramautsikt. Man kan även åka på hälsosemestrar utan nattliv med fokus på välmående och Yoga.All mat är stark i Thailand. Detta är en stereotyp som är svår att bryta då svettas och sköljer ned sina tuggor av Pad-Thai. Visst är det en annan inställning till kryddor än vi är vana vid i det svenska köket, men även thailändare nöjer sig med en middag som inte får det att brinna i munnen. Lär man sig kommunicera med servitörerna eller tolka menyn riktigt kan man undvika nära-döden-upplevelser och istället få ett otrolig kulinariskt utbyte.

Krossade myter eller sanna idéer?

Samma sak gäller vädret- visst skiner solen alltid där borta? Bangkok är världens varmaste huvudstad och temperaturerna går sällan nedan 25 grader. Jämfört med Sveriges halvdana väder med omväxlande sol och hagel känns vädret och värmen som en självklarhet i Thailand. Något som är viktigt att bejaka är dock att detta är beroende på årstid, och det kan göra resan bättre ifall man inte åker dit just när regnperioden startat i juni. Temperaturen och klimatet varierar mycket från olika delar av landet, och ju längre söder ut du åker desto mer fuktigt blir det. En annan myt som lätt krossas är att allt som säljs är av dålig kvalité och förmodligen är en fuskkopia av något du köpt i en affär i Sverige. Visst säljs det många kopior på diverse marknader och för billiga summor, men det finns även stora exklusiva varuhus fyllda av märkesvaror värda en hel förmögenhet.Den stereotypa thailändska stilen är sprakande, färgglad och full av kitschiga detaljer såsom hello-Kitty statyetter, rosa blommor och paraplydrinkar. Den svenska tolkningen av vad som är thailändskt ger en missvisande ensidig bild av ett land som har såväl anammat en stil full av Buddha-symboler, rökelser och blommor som en mer avskakad miljö med metall, glasverandor och öppna ytor. Att tro att allt man ser i Thailand kommer att leva upp till den man kan se i semesterorterna är inte sant.

Visst finns det skillnader mellan länderna, men vissa av sakerna man som svensk turist associerar till Thailand och den thailändska kulturen är faktiskt falska. Det är ett stort land med ett enormt utbud av aktiviteter och resmål för oss semesterfirare. Fördomarna kring Thailand är många, men ännu fler finns det nog om de turister som åker till Thailand, med flip flops och solkräm i högsta hugg!