Skillnaden mellan MMA och Thaiboxning

MMA och Thaiboxning båda två kända kampsporter och många tror att kampsporterna är samma slags kampsport men det är helt och hållet felaktigt så vad är egentligen skillnaden mellan MMA och thaiboxning? MMA som är en förkortning på ‘mixed martial arts’ som handlar om att kombinera olika kampstilar där thaiboxning är en av stilarna tillsammans med judo, karate, brasiliansk jiu-jitsu, västerländsk boxning, freestyleboxning och amatörbrottning.

Det innebär att i MMA så gäller det att lära sig alla dessa kampstilar medans thaiboxning endast är en av stilarna. Man kan säga att MMA kom till 1993 under UFC vilket är en turnering för de som utövar olika kampsporter där kampsporten MMA fick göra sin debut. Sedan dess har folk utövat kampsporten flitigt. Eftersom MMA kombinerar flera olika kampsporter så är det egentligen den ultimata kampsporten att utöva om man vill lära sig de flesta teknikerna inom kampsporten. Såklart är utbildningen inom MMA tuffare än andra kampsporter eftersom det finns mer att lära. Målet med MMA är att förstå alla kampsporterna för att sedan kunna kombinera dem på bästa sätt. Under en MMA match är det enormt viktigt att kunna byta stilar och göra det snabbt. Den som är duktig på samtliga kampsporter och samtidigt kan variera sig mellan dem under en match kan komma att bli en mycket duktig utövare av MMA.

Thaiboxningen som är en del av MMA är också enormt viktig att förstå sig på som enskild kampsport. Det är nämligen i thaiboxningen som man lär sig bra tekniker i att brottas med händer, armbågar, knän och skenben. Då man använder sig av de kroppsdelarna i thaiboxningen så kallas kampsporten ofta för ’konsten av de åtta delarna’. Historian om thaiboxning stäcker sig lång tillbaka i tiden som går att koppla till den thailändska kulturen. Kampsporten är så pass viktig i Thailand så att den till och med lärs ut till den thailändska militären när de utbildas där de lär sig att använda knän och armbågar i mycket snabba rörelser.

MMA är en kombination av flera kampsporter

MMA är en kombination av flera kampsporter

Detta innebär alltså att både MMA och Thaiboxning är en form av kampsport. I MMA så finns också thaiboxningen eftersom MMA går ut på att kombinera olika kampsporter men där fokuset är på att lära sig alla kampsporterna och sedan vara snabb och kunna varierna sina rörelser under en match. I thaiboxningen ligger fokuset på att använde sig av händer, armbågar, knän och skenben. Utbildar man sig inom MMA kan man förvänta sig en hårdare träning än om man utbildar sig inom någon av de andra kampsporterna (som exempelvis thaiboxning) eftersom i MMA gäller det att lära sig samtliga kampsporter samtidigt som man ska förstå tekniken i att vara snabb och kunna ändra rörelser vilket blir upp till bevis under en match. Är man duktig på de samtliga kampsporterna samtidigt som man snabbt kan ändra position och gör en annan rörelse inom kampsporten så är chansen stor att man kan utvecklas till att bli riktigt duktig när det kommer till just MMA.