Saker som man inte bör säga eller göra i Thailand

Thailand är ett populärt land att resa till under vinterhalvåret för kylslagna och bleka svenskar. Många flyr julens stök för att istället njuta av solen och värmen, men det finns saker som en thailandresenär bör känna till, saker som inte ens en rutinerad resenär till Thailand har en aning om. Att ta sig runt i det thailändska samhället är en utmaning, precis som att välja antalet chilifrukter på restaurangmenyn. Det finns några fallgropar som man bör undvika och förstår man thailändarnas traditioner och etikett kommer man långt.

Använd Wai-gesten

Att visa respekt och hälsa på folket i Thailand är något man bör göra. Wai-gesten innebär att man sätter ihop sina händer med handflatorna emot varandra, tar upp händer framför näsan och buga en aning. Säger man dessutom – Sawadee, så har man vunnit mycket. Ler du också är det ännu bättre, då thailändarna anser att ett leende är välkomnande och vänligt.

Håll reda på fötterna

Den buddhistiska tron är att huvudet är det allra heligaste som finns på kroppen. Fötterna är det lägsta och detta gäller inte enbart fysiskt utan också andligt. För thailändarna är fötterna smutsiga och därför bör man undvika att lägga upp eller peka med fötterna. Undvik även att använda fötterna till att stänga dörrar, flytta på saker eller kliva över tillhörigheter.

Respekterar kungahuset

Respekterar kungahuset

Det gäller att aldrig tala nedlåtande om det thailändska kungahuset och därför bör man heller inte skrynkla ihop eller trampa på sedlarna. Detta eftersom det betraktas mycket oartigt då kungens bild finns på sedlarna. Därför bör man heller inte prata om politik och hur det är i samhället med människor som man möter. Det är till och med straffbart att skymfa och tala illa om kungahuset.

Besöka tempel

Besöker man ett buddhistiskt tempel bör man visa vördnad genom att klä sig anständigt och ta av sig skorna innan man går in i templet. En kvinna får inte heller röra en, sätta sig bredvid eller ta emot något från en buddhistisk munk. Skulle man klappa Buddha eller någon annan på huvudet gäller det att be om ursäkt direkt, för att det anses vara en förolämpning.

Att klä sig lämpligt

Oavsett vart man befinner sig egentligen bör man tänka på vilka kläder man bär. Därför ska man undvika att gå i strandkläder utanför stränderna och se till att täcka över knäna och axlarna för att visa respekt.

Visa inte tillgivenhet

Att visa tungan offentlig är förbjudet och det gäller att inte heller kyssas eller kramas, eftersom det betraktas vara ohyfsat. Det thailändska folket skakar aldrig hand då det anses vara smutsigt är mycket opassande.

Förbjudet enligt thailändsk lag

Att röka på stranden är förbjudet och det gäller både vanliga cigarretter och e-cigaretter. Skulle man känna för att ta en selfie med en öl i handen är olagligt. Dessutom bryter man mot lagen om man skulle trampa på mynt eller sedlar. Det gäller att inte heller spotta eller kasta ett tuggummi på marken då det är olagligt. Att spela på casinospel eller betting strider mot de thailändska lagarna, även om man gör det på sin mobil. Blir man påkommen och bryter man mot lagen kan man hamna i fängelse, speciellt om man inte kan betala sina böter.