Roliga fakta om Thailand

Jag gissar att du precis som jag älskar Thailand, eller åtminstone är intresserad av landet av någon anledning – varför skulle du annars vara här? Oavsett hur länge man bott i Thailand, hur många gånger man besökt landet eller bara varit lockad av landets mystik, så finns det alltid mycket mer att lära sig. Därför har jag samlat några roliga fakta om Thailand i den här artikeln. Det är saker som jag själv tyckte var intressanta, och jag delar därför med mig av dem i förhoppning om att du gör det med!

Saker du kanske inte visste om Thailand

Samtliga länder i sydöstra Asien har någon gång varit koloniserade av europeiska länder. Förutom Thailand. Thailand är alltså det enda av dessa länder som alltid har lyckats pressa bort västerländska krafter och förbli självständigt. Kanske är det därför lite märkligt att Thailand numera är ett av de länder som flest västerlänningar, och svenskar, åker till. Eller så är det just därför – för att Thailand har bevarat mer av sin ursprungliga kultur.

Saker du kanske inte visste om Thailand
Saker du kanske inte visste om Thailand

Att hugga ned skog i Thailand är i dag helt förbjudet. För bara hundra år sedan bestod nämligen de norra delarna av Thailand enbart av skog. Hundra år senare finns endast en fjärdedel av den här skogen kvar efter omfattande skogsbruk. Därför har staten nu förbjudit ytterligare avverkning. Vilket är tur för det djurliv som bor i skogen. Om vi vill ha kvar asiatiska elefanter på den här planeten så behöver vi även vårda om den miljö där elefanterna lever! Tyvärr har antalet elefanter i Thailand minskat från cirka 100 000 individer till omkring 5 000 stycken i dag. Thailand är faktiskt dessutom hem åt ungefär 10 procent av alla arter som finns på jorden, vilket faktiskt är fler än Europa och USA tillsammans. Ett rikt djurliv värt att skydda med andra ord. Att Thailand har många tempel runt om i landet borde inte ha undgått någon som varit där eller läst en artikel om landet. Faktum är att det finns inte mindre än 35 000 tempel i Thailand. Samtliga är fantastiska byggnader som är värda ett besök, så om du åker till Thailand borde du verkligen uppsöka ett av alla dessa tempel. Thailand var tidigare känt under namnet Siam. Om du hör det här namnet och undrar vad det är för land som omtalas, så är det alltså gamla Thailand som gäller. Namnet Siam har även gett upphov till namnet på siamesiska katter och siamesiska tvillingar. Det var nämligen tvillingarna Chang Bunker och Eng Bunker som föddes sammanvuxna i Thailand när landet fortfarande hette Siam.

Gillar du apor? Då kanske den årliga festivalen ”Monkey Buffet” är något för dig. Framför templet Pra Prang Sam Yot dukas varje år upp en buffé bestående av hela två ton godsaker åt stadens apor. På det här sättet vill man fira och tacka aporna för att de lockar så många turister till byn. Här lever människorna i samklang med naturen och de försörjer varandra. Istället för att jaga bort aporna så tar man han om dem och ger dem mat. Samtidigt försörjer aporna människorna genom att locka turister som spenderar pengar!