Reseförsäkring när du reser till Thailand del 1

Gång på gång ka man dessvärre läsa i svenska tidningar och online hur svenska turister har varit med om en olycka och nu behöver hjälp då dom inte klarar av att betala de dyra sjukhuskostnader som uppstått i samband med olyckan eller ännu värre, inte har råd att betala den medicinska transport hem från semesterorten tillbaka till Sverige, en transport som med lätthet kan landa upp emot en miljon kronor när allt är sagt och gjort. Men varför får vi höra nyheter om, ursäkta språket, människors idioti? Personen i fråga hade bestämt sig för att resa utomlands, sparat pengar så denne kunde betala för resan och ha resekapital under vistelsen på resmålet, men så struntar man i att skaffa sig en reseförsäkring? Jag undrar hur man egentligen tänker då i detta sammanhang? Är det mentaliteten där man tror att ”nä inget kommer att hända mig” bara för att inget har hänt under de senaste 10–20 åren här hemma i Sverige?

Det är dags att vakna upp nu käre svensk, Sverige är långt ifrån hur dessa semesterparadis är i verkligheten, framför allt när det gäller trafiken där majoriteten av dessa olyckor och skador som den svenske resenären drabbas av. I Sverige förekommer det ömsesidig artighet och respekt gentemot medtrafikanterna, man lämnar företräde när man bör, man tillämpar blixtlåsprincipen när två vägar går samman till en, men stannar vid ett övergångsställe när någon ska gå över och framför allt, man stannar vid rödljus och väntar tills det slår om till grönt, innan man börjar åka. Detta kan inte alltid sägas för en del av de länder som svensken besöker, länder som exempelvis Thailand där vi har gång på gång sett svenskar som hamnat i ekonomiskt trångmål och händelsen har snappats upp av svensk media, insamlingar har startats på Facebook och liknande. Thailand är notoriskt för den otroligt dåliga och rent ut sagt farliga trafik som förekommer, oavsett vart i landet du befinner dig. Att ta ett körkort i Thailand kan inte vara enklare, du behöver sitta i en klass och titta på några videosekvenser under ett par timmar, lyssna på någon som berättar mellan videoklippen, göra ett enkelt skriftligt test och än ännu enklare uppkörning på en utstakad bana. När allt detta är gjort och du fått godkänt, vilket mer än 90% blir under första försöket, har du ditt körkort men det innebär inte att du vet hur man kör.

vara beredd - det är farligt att köra i Thailand
vara beredd – det är farligt att köra i Thailand

Det andra, riktigt stora problemet är att thailändarna rent ut sagt skiter i trafikregler, om det är på grund av att dom inte bryr sig eller på grund av att dom är omedvetna om vad för regler som gäller är blandat men oavsett vad så struntar man i väldigt många regler, så som att stanna vid rödljus, speciellt vid rödljus intill övergångsställen. Det förekommer också en väldigt hög procent av rattfyllerister i landet som kör allt från motorcykel, bil, minivan till lastbilar och bussar och gång på gång kan man se i thailändsk tv hur framför allt minivans och bussar varit med om olyckor där majoriteten av olyckorna är på grund av föraren. Ännu ett bra exempel till varför en försäkring är så viktig!