Populära svenska resmål i Thailand del 2

Detta blir min andra del där jag tar en närmare titt på populära platser runt om i Thailand som vi svenskar gärna och ofta besöker. Först ut skrev jag om Phuket och öarna runt i kring där, följt av Hua Hin, dit många svenska pensionärer flyttar antingen permanent eller halvårsvis. Detta gäller också majoriteten av de svenskar som kommer på besök till Pattaya är antingen där under vintermånaderna i Sverige eller för att bosätta sig permanent. Det som lockar svenskar hit är den stora mängd golfbanor som ligger inom räckhåll från staden däribland Siam Country Club som årligen står som värd för ett LGPA-event. Andra fördelar är att staden bara ligger drygt 1 ½ timmes resväg från flygplatsen Suvarnabhumi i utkanten av Bangkok men också en timmes resväg från den vackra ön Koh Samet och tre timmars resa från en lika vacker ö, Koh Chang, en ö som är betydligt större än Koh Samet.

Dessvärre så har Pattaya ett dåligt rykte och förknippas av många med prostitution och go-go barer tack vare ökända ”Walking Street”, en gata så går längs stranden och som är fylld med barer, restauranger, discon och just dessa go-go barer där lättklädda kvinnor står och dansar på scen. Men bara för att staden har en specifik plats där besökare kan ta del av detta betyder det inte att hela staden är så, eller att alla som åker dit har detta i åtanke. Mitt val att flytta dit var baserat på flera anledningar där jag först och främst inte ville bo allt för långt bort från flygplatsen, att jag ville ha nära till det mesta och till Bangkok om jag så skulle behöva åka in men också nära till några vackra öar, om jag ville komma bort under en lång weekend. Detta gjorde att jag valde att flytta till Pattaya men då i norra delen av staden i ett område utan barer, disco eller annat som kan uppfattas som störande.

Paradis för golfare

golf är en populär attraktion i Thailand
golf är en populär attraktion i Thailand

Innan min flytt till Thailand hade jag kanske prövat på golf vid två, tre tillfällen på sin höjd men med så många golfbanor liggandes i närheten, banor utan krav på medlemskap och liknande tillsammans med relativt billig utrustning, gjorde att jag valde att börja spela. Idag kan ni gå 18 hål på en respektabel bana, med egen caddy och cart för omkring 1500 bath totalt, vilket motsvarar omkring 375 kronor. Självfallet finns det både billigare och dyrare banor att välja mellan om pengarna nu ska styra spelet. Runt Pattay med omnejd hittar ni inte mindre än 27 olika banor som ni kan välja mellan. Nu under högsäsongen så är det billigaste ni kan komma undan med, 950 bath vilket täcker greenfee och caddy, 1550 om ni vill ha en cart. Den dyraste rundan kommer å andra sidan att gå lös på hela 6150 bath, ett pris som inkluderar greenfee, caddy och cart, då cart är ett måste här. Omräknat till svenska kronor blir detta lite över 1500 kronor för en runda golf.