Naturen i Thailand

Thailand är ett väldigt populärt resmål, särskilt på vintern när det är som svalast där. Från bergen i norr till skogarna i söder sträcker sig långa bergskedjor från Himalaya, och topparna på dessa bergskedjor är upp till 2500m över havet.

Den centrala delen av landet består mest av tätbefolkade storstäder, men även där finns vackra naturområden och nationalparker. Landet är känt för sin otroliga natur med gröna skogar, otroliga vattenfall, klarblått hav och vackra sevärdheter, men främst för sina exotiska djur. Den centrala delen av landet genomborras av floder, och vissa åker till Bangkok för storstadslivet, medan andra åker till Khao Yai för att se vattenfall, den täta djungeln, och djuren som lever där.

Där finns krokodiler, elefanter, tigrar, apor, fåglar, ormar och många andra djur, det är inte en plats för de som är rädda för småkryp, spindlar eller något annat som har med naturen att göra . Men det betyder inte att man inte kan resa till Thailand över huvud taget. Bali är ett välkänt turistmål, dit kan man åka om man vill ligga under en palm i solen med en bok i handen, eller för att bada, snorkla eller dyka i det varma turkosa vattnet. De vita stränderna möter det klara havet, och den marina mångfalden flödar. Man kan snorkla bland exotiska fiskar, korallrev och sköldpaddor, eller dyka bland hajar, delfiner, vrak, rockor och mycket annat. Det finns många vackra och artrika marina platser i Thailand, så det är ett perfekt resmål för dykare och havsintresserade. För de som gillar kultur och historia finns flera olika platser. Phu Hin Rong Kla är känt för sina märkliga stenar, och Wat Phra Sri Rattana Mahathat för sitt tempel och museum.

Flora

Flora

Som på många andra tropiska platser består vegetationen av två typer av regnskog, de kallas monsunskog och regnskog. Monsunskogen utgör ungefär en fjärdedel av Thailands naturskog och har en torrperiod som varar i cirka tre månader. Denna typen av skog finner man i centrala, norra och östra Thailand, medan regnskogen främst finns i de södra delarna. Regnskogen utgör cirka hälften av vegetationen, och där regnar det i minst nio månader om året. Den sista fjärdedelen består av våtmarker och barrskog. Floran omfattar en stor variation av bambu, fruktträd, ädelträd och över 25000 olika blommor, nationalblomman är orkidén.

Fauna

Precis som med växtligheten så består även djurlivets mångfald av en stor variation. Fågellivet utgör cirka 10% av alla fåglarna i världen och består av hundratals arter. I nationalparker och skyddade områden lever tigrar, elefanter, apor, fladdermöss, noshörningar, leoparder, asiatiska svartbjörnar, indiska björnar, asiatiska getantiloper, hjortar, malajiska björnar och många andra exotiska arter. Vid gulfkusten och andra marina områden lever 10000-tals arter, bland annat delfiner, koraller, revhajar, valhajar och havssköldpaddor. Dessutom har Thailand cirka tio reptiler och hundra amfibier. Landets längsta orm är nätpyton som kan bli upp till tio meter lång och det finns minst 175 arter till, varav 85 är giftormar. Antalet arter av insekter är minst 5000. Men som turist behöver man bara se till att man inte läser fel på menyn och beställer in en orm eller insekt, att en farlig orm tar sig in på hotellet är inte omöjligt, men det händer sällan.