Leva som expat i Thailand

Att flytta till Thailand är något som har blivit allt mer populärt, främst hos den äldre generationen som gått i pension och dragit sig tillbaka. Fördelarna med att flytta hit är att man kan bo väldigt billigt, både gällandes boende- men också levnadskostnader. Väljer man att köpa sig en bostad då kommer man undan väldigt billigt och behöver bara betala en väldigt låg community avgift om man bor i en så kallad village, ett inhängnat område med en mängd hus som har en grind med en grindvakt sittandes 24 timmar om dygnet. Till detta kommer sedan vanliga utgifter som el och vatten samt sophämtning men igen, dessa är väldigt billiga i förhållande till Sverige, vilket också gäller maten.

För personer över 50 år kan man också söka sig ett 1 års visum som man sedan bara förlänger år efter år, efter att visumet beviljats. Kraven för att få detta visum är väldigt enkelt. Du behöver en fast adress i landet samt en inkomst varje månad som motsvarar 60,000 bath  (omkring 14,000 kr före skatt) eller ha 800,000 bath sittandes på ett thaikonto. Det går också att ha en kombination av de två men det exakta reglerna för detta är jag inte på de klara med.

Viktigt att tänka på

Ska du bosätta dig här, tänk då på att du inte får äga land i ditt namn då land endast kan ägas av en thai. Du kan få ett 30 års leasingavtal på landet och sedan bygga ett hus där du då äger huset. Det är också viktigt att du som expat har en bra och generös försäkring utifall något skulle hända. Den statliga sjukvården är ok men det är också allt och precis som i Sverige så tar det lång tid att få träffa en läkare eller vad det nu än är du söker vård för. Med en bra försäkring kan du istället besöka något av de privata sjukhus som finns med betydligt bättre vård och service för patienterna men nackdelen är att det är väldigt dyrt, speciellt om du behöver bli inlagd.

var beredd - polisen är inte så vänlig mot utlänningar
var beredd – polisen är inte så vänlig mot utlänningar

En annan sak som är värt att påpeka är att du som utlänning i många fall kan ses som skyldig även om du inte gjort något fel. Skulle ett bråk uppstå mellan en utlänning och en thailändare kommer polisen i många fall ta thailändarens sida. Skulle du vara med om en trafikolycka, då väljer polisen i många fall att stå på thailändarens sida och du ses som vållande. Mentaliteten här är att ”om du inte varit i landet, hade olyckan aldrig skett”. Här talar jag om egna erfarenheter då jag blev påkörd i sidan när jag körde en motorcykel, påkörd av en thailändare som kom ut från en sidogata som har väjningsplikt. Trots detta, trots att jag inte gjort något fel, dömdes jag som 50 % skyldig till olyckan och hade då fått stå för eventuella skador som uppstått på min motorcykel om jag inte hade haft en försäkring, vilket den som körde in i mig inte hade. Ett annat exempel var en man som blev påkörd bakifrån när han stod stilla i väntan på att svänga höger. Det var hans fel då han stod där för länge, hörde jag polisen säga. Ja det låter helt otroligt och korkat, men du har väldigt få rättigheter som utlänning och att börja bråka leder i regel ingenstans. Det bästa du kan göra är att ta kontakt med en advokat om du verkligen vill argumentera med polisen och låta advokaten sköta snacket.