Hur gick det för ”The Beach”?

År 2000 kom filmen ”The Beach” ut och gjorde succé på biografer runt om i världen. Stora delar av filmer utspelar sig på en av de många hemliga stränder som finns i Thailand, och därför blev såklart även den här stranden oerhört populär. Efter filmen sökte sig en mängd turister till den lilla ön där stranden låg. Stranden var inte hemlig mer och kom istället att alltmer förstöras av människornas närvaro. I den här artikeln tänkte jag därför prata lite mer om filmen ”The Beach”, stranden i fråga, samt vikten av att bevara de vackra stränderna som finns kvar!

”The Beach”

Filmen, regisserad av Danny Boyle, är baserad på en roman skriven av Alex Garland. ”The Beach” handlar om Richard, spelad av Leonardo DiCaprio. Han kommer till Thailand och Bangkok från USA i jakten på nya äventyr. På ett hotell i Bangkok träffar han bland annat Étienne och Françoise – ett par på besök från Frankrike. Han träffar även Daffy, och Daffy berättar en historia om hur han tidigare hängt på en hemlig strand ute på en ö. Efter att Daffy tagit livet av sig bestämmer sig de tre andra för att åka ut till den här stranden. Men allting där blir inte frid och fröjd. Richard har bland annat börjat få känslor för den sköna Françoise. De dras även in i ett äventyr med cannabis, vapen, hajar, svartsjuka och andra faror.

Efter filmen

Efter att filmen haft premiär och slagit igenom så blev många fans sugna på att åka och se den strand som filmen spelats in på. Stranden heter Maya Bay och ligger på den lilla ön Ko Phi Phi Leh. Stranden tog förvisso stor skada redan under själva inspelningen av filmen, men sedan dess har turister vallfärdat dit för att njuta av det magiska sceneriet. Man uppskattar mängden besökare till ungefär 5 000 personer om dagen. Det här har lett till att myndigheterna i Thailand nu bestämt sig för att stänga stranden i ett försök att rädda den. Men vet dock inte om det kommer att lyckas eftersom hela ekosystemet på ön är allvarligt skadat av alla människor.

En varning

En varning
En varning

Det här är en viktig varning till alla oss som älskar de thailändska stränderna och den thailändska miljön. Naturen är skör och vi måste faktiskt ta hand om den. Oavsett var i landet som du väljer att turista på så är det otroligt viktig att ta hand om naturen där. Alla måste ta ansvar. Genom att hjälpas åt kan vi bevara stränderna så att vi kan fortsätta att njuta av dem även i framtiden. Men om vi inte gör något, utan bara fortsätter att exploatera naturen, så kommer de vackra stränderna snart att vara ett minne blott. Det du kan tänka på när du besöker en strand är bland annat att städa efter dig. Det är såklart det mest grundläggande och första steget. Men tänk även på att inte plocka snäckor, frön eller liknande. Försök att lämna allting precis som det var när du kom!