Full moon-party i Thailand, del 3

Välkomna tillbaka till den här artikelserien om full moon-party i Thailand. Många anser att festerna på ön Koh Phangan under fullmånens vackra ljus är bland de bästa på jorden, och varje fullmånefest lockar uppemot 30 000 turister som kommer för att lämna vardagens problem bakom sig för en natt med pumpande musik på de vita sandstränderna. I den första delen av serien berättade jag lite allmänt om hur dessa full moon-partys uppkom, och i den andra delen presenterades ön Koh Phangan samt boende på ön lite närmare. I den här tredje och avslutande artikeln ska jag istället fokusera på mina bästa tips för ett lyckat full moon-party – och vad du ska tänka på för att inte råka illa ut!

Förberedelser och drinkar

När du förbereder dig för ditt första full moon-party är det viktigt att tänka på flera saker. Eftersom du antagligen kommer att vara uppe och dansa hela natten är det en bra idé att ta en rejäl sovmorgon innan du stiger upp samma dag som festen är. Och kanske till och med ta en extra tupplur på eftermiddagen. Du vill i alla fall inte börja känna dig trött under kvällen. Ytterligare ett tips för att hålla sig på topp är att dricka mycket vatten och äta bra under dagen – det är ingen bra idé att vara uttorkad redan när kvällen dra igång! Håll dig även borta från alkohol. Jag vet att det kan verka frestande att ta en eller ett par öl tidigare under dagen, men du kommer att orka betydligt bättre på kvällen om du sparar dig till dess. Även klädseln bör bestämmas med noggrannhet. Du vill absolut inte ha kläder som du är rädd om, eftersom de antagligen inte kommer att vara speciellt roliga när kvällen och festen är över. Du vill heller inte ha för varma kläder, eller för kalla. Det kommer att vara varmt i början av kvällen och inne på de olika barerna, och dessutom kommer du att dansa en hel del. Men senare under natten finns en risk att det blir lite kyligare, och är du dessutom svettig efter allt dansande så kan du bli lite kall. Ta därför något som är slitstarkt, luftigt, men ändå varmt.

Säkerhet och droger

Säkerhet och droger
Säkerhet och droger

En del av syftet med festandet är såklart att göra saker som inte är helt och hållet säkra. Att dricka stora mängder alkohol är ju inte direkt en hälsokur. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på för att du inte ska råka illa ut på ett full moon-party. Kom till exempel ihåg att droger är både dåligt och olagligt. I Thailand arbetar polisen dessutom mer aktivt med att sätta dit turister som tar droger genom att försöka sälja droger undercover. Skulle du åka fast riskerar du ett jobbigt fängelsestraff. Annars måste du antagligen muta polisen, vilket kan röra sig om summor uppemot 10 000 kronor. Så håll dig borta från droger. En populär aktivitet under fullmånefesterna är att hoppa hopprep med brinnande rep. Det säger sig självt att det här inte är en jättebra idé efter att du druckit ett par hinkar med groggar. Om du inte är sugen på att brinna upp, utan istället vill fortsätta festen på gott humör: Hoppa över hopprepet!