Full moon-party i Thailand, del 2

Välkomna tillbaka till den här andra delen i artikelserien om att festa loss i Thailand – det handlar såklart om den fest som utspelar sig på Koh Phangan varje gång det i fullmåne. Under fullmånens magiska sken dansar festsugna turister loss natten lång, tills ingen längre orkar stå upp.Havet, stranden, barerna och fullmånen bäddar tillsammans för ett enastående party, och det är därför inte konstigt att fullmånefesten har vuxit till att inte bara bli en av världens mest populära festligheter, utan dessutom en av Thailands viktigaste turistattraktioner!

I den förra delen av serien pratade jag lite allmänt om festens uppkomst och historia samt vilken musik som pumpas ut på stranden från de kringliggande barerna. I den här artikeln ska jag istället berätta lite om ön, hur du bäst tar dig dit och ge tips på boende. I nästa del ska jag istället kika närmare på allt som finns att göra på ett full moon‑party samt ge tips på hur du har det så roligt som möjligt – utan att råka illa ut!

Koh Phangan

Koh Phangan (eller Ko Pha Ngan) är en stor ö, Thailands femte största med sina 167 kvadratkilometer, och ligger i Thailandsviken 12 kilometer från fastlandet. Ön är belägen öster om den landmassa som sträcker sig ned mot Malaysia. Trots sin storlek har ön ingen egen flygplats, och för att ta sig hit är du alltså begränsad till färja eller båttaxi. Med tanke på mängden turister som flockas för varje full moon-party kan du tänka dig att båttrafiken går varm mellan fastlandet och Koh Phangan.

Koh Phangan
Koh Phangan

Ön är inte bara känd för sina vilda fester, utan även för sina långa, ikoniska, vita sandstränder och vackra djungel. Här finns alltså mycket att se även för dig som inte är intresserad av full moon‑party eller som stannar på ön en lite längre tid.

Boende

Att hitta boende på Koh Phangan kan ofta vara lite knepigt om du är där just för att delta i ett full moon-party. En rolig sysselsättning för oss med lite mer koll är att spana på alla de turister som dyker upp och försöker få tag på ett rum samma dag som själva festen ska utspela sig – det är nämligen i princip omöjligt. För att vara säker på att få boende är det bäst att ta sig ut till Koh Phangan några dagar innan själva festen. Jag brukar se till att vara där åtminstone fem dagar innan. Men det är det också värt. Inte bara hittar man då billigt och bra boende, utan man får några dagar på sig att slappa på stranden och utforska ön.

Det är heller inte rekommenderat att boka boende online. De rum som finns tillgängliga online är vanligtvis mycket dyrare än vad du hittar på plats. Och då menar jag mycket dyrare. De kräver ofta dessutom att man bokar in sig på rummet under en längre tidsperiod – det är alltså sällan möjligt att boka endast en eller två nätter online. Mitt tips är alltså att ta en båt ut till ön några dagar innan festen och hitta ett rum som är både billigt och lyxigt där!