Full moon-party i Thailand, del 1

Många som åker till Thailand, såväl på en kortare semester på några veckor som mer permanent, gör det med avsikt att festa loss. Thailand erbjuder nämligen goda möjligheter för den partysugne att hitta billiga drinkar, härliga barer och pulserande nattklubbar. Men om du åker till Thailand för att festa, så är det nästan ett krav att åka någon gång då det är fullmåne och att besöka ett så kallat full moon-party. Dansa loss under fullmånen och ta festen till en annan nivå med dessa spektakulära evenemang som lockar mängder av turister från hela världen. Eftersom festerna i månskenet är bland de viktigaste turistattraktionerna i Thailand kommer jag här att tillägna en artikelserie om tre delar åt detta spektakel. I den här första delen ska vi prata mer allmänt om full moon-partys, deras uppkomst och historia. I de kommande delarna ska jag istället ge mina bästa tips för fullmåne‑festaren, diskutera vad man som besökare kan förvänta sig av dessa fester, men även behandla några av riskerna och vad man ska tänka på för att inte råka illa ut!

Vilda fester under månens sken

Full moon-fester har arrangerats sedan 1983, då den först festen hölls vid Paradise Bungalows i Haad Rin (även Hat Rin), Koh Phangan (eller Ko Pha Ngan). På den tiden saknades elektricitet i området och på kvällarna när fullmånen lyste över havet blev hela området som förvandlat. Det var som att träda in i en annan, magisk värld, och turisterna konstaterade att här fanns världens vackraste fullmåne – och den var värd att fira. Vid den första festen deltog endast ett fåtal gäster, cirka 20–30 personer som samlades på stranden för att släppa loss i månskenet. Numera har antalet månfirare ökat kraftigt, och för varje fullmåne beräknas ungefär 20 000–30 000 turister vallfärda till samma strand för att uppleva en av de galnaste festerna på jorden. Tänk dock på att dessa fester håller på tills ingen orkar dansa mer, så det kan vara en bra idé att inte planera in några alltför betungande aktiviteter de närmsta dagarna efter!

Musik

Musik
Musik

Numera pumpar samtliga barer ut sin egen musik på högsta volym, så du kommer att få höra en salig blandning av olika toner. Det finns dock ett övergripande elektroniskt tema, och drum and base, psyckedelic trance, house, dance och techno är återkommande musikgenrer. Musiken ska ge deltagarna energi att orka fortsätta dansa hela natten lång.

Den höga musiken uppskattas dock inte alltid (surprise!) av lokalbefolkningen. Under flera tillfällen har barerna tillsammans försökt att lansera nya koncept, typ half moon-party och liknande, för att kunna hålla flera fester liknande det ursprungliga full moon-partyt varje månad. Dessa nya påhitt har dock vid upprepade tillfällen stoppats av myndigheterna och förbjudits. Numera är det därför endast tillåtet att arrangera just full moon-party på kvällen för fullmåne eller dagen före och efter. Det blev helt enkelt alltför störande för öborna som tvingades stå ut med skrikande turister som härjade runt på stränderna hela nätterna flera gånger i månaden. Hur som helst håller sig fullmånefesterna vid liv och lockar fortfarande en mängd galna turister varje månad!