Förberedelser inför Thailandsresan del 2

Detta blir min andra del kring ämnet förberedelser, inför en Thailand resa, vad ni bör tänka på, rekommendationer och varningar. I första delen gick jag igenom lite gällandes boende, och hur en lägenhet eller ett hus skulle kunna spara er flera tusen kronor under er vistelse, speciellt om ni reser i en grupp. Jag nämnde också lite kort om körkort och hur du bör ha skaffat dig ett internationellt körkort som ni har med er. Inte nog med att detta gör livet enklare och ni inte bör ha några problem med försäkringsbolag om olyckan är framme, det gör också så att polisen inte har en anledning att bötfälla er för ett ogiltigt körkort då ni måste ha internationellt eller thailändskt körkort för att få köra i landet. Jag gick också igenom vad för typ av vaccinering som behövs innan resan, där det bara är en typ som behövs, twinrix.

Valuta och transport

Det första som väntar er efter att ni anlänt är att ni behöver ordna med lokal valuta, thailändsk bath. Vad ni än gör, växla inte till er pengar hemma, då kursen är så fruktansvärt dålig jämfört med på plats i Thailand. Antingen växlar ni en mindre summa på flygplatsen när ni anländer eller helt enkelt plockar ut pengar på bankomaten. Icas bankkort är ett utmärkt val för er som vill använda en bankomat.

När ni har lite kapital att röra er med, så kan ni ta er till er slutdestination och väl där plocka ut mer pengar eller växla in ett större belopp. För att ta er dit behövs det en transport. Här rekommenderas ni att försöka anordna med en taxi som väntar på er när ni anländer, till ett förbestämt pris. Detta blir i regel billigare än att ta en taxi från flygplatsen. Är ni osäkra på priset, leta då upp grupper på exempelvis facebook eller forum så som thaivisa.com där ni kan ställa frågor och få svar på det mesta. Ska ni ta en taxi, se då till att det är en taximeter och att dom slår på själva taximetern innan ni åker iväg. Diskutera också priset med dem innan och försök pruta, om ni hellre vill ha ett fast pris.

glöm inte att det inte är Europa
glöm inte att det inte är Europa

Fråga runt

Är ni ute efter något speciellt, så som en guidad tur någonstans, platser att shoppa på, priser på produkter, nöj er då inte med att fråga på första bästa ställe och sedan ta dem utan fråga istället runt på olika platser. Ni kommer ganska snart inse att priserna ni får varierar kraftigt. Var heller inte rädd för att pruta, något som går emot många svenskars natur, men något som man mer eller mindre förväntar sig i Thailand, i alla fall när det gäller shopping på marknader och liknande samt utflykter.

Förvänta er inte heller att produkterna ni köper är äkta eller av hög kvalité. Det finns en enorm mängd piratprodukter här, från handväskor till klockor, solglasögon till kläder. Är ni ute efter äkta varor, av hög kvalité då måste ni bege er till de större köpcentra som finns.

Har ni problem att hitta, fråga då en thai men förvänta er inte att svaret ni får nödvändigtvis är korrekt. En thai väljer hellre att hitta på något och ge er en vägbeskrivning än att säga att dom inte vet vart det ligger.