Förberedelser inför Thailandsresan del 1

Detta gäller inte enbart om ni ska åka till Thailand utan varje gång ni åker utomlands. Det skadar inte att ni förbereder er lite innan, att ni läser på om ert kommande resmål, läser vad andra resenärer har sagt i resedagböcker, i recensioner på ställen som tripadvisor eller agoda samt i sociala medier. Först och främst, kolla upp ert hotell, att det verkligen lever upp till era förväntningar så ni inte får obehagliga överraskningar när ni anländer. Se vad andra resenärer, som nyligen besökt hotellet, har att säga om anläggningen. Reser ni med en budget, varför då inte istället hyra en lägenhet eller ett hus, något som kan spara er en ordentlig slant, speciellt om ni ska stanna i 3 veckor eller längre.

Reser ni i en grupp och vill försöka spara in en slant, då rekommenderar jag att ni hyr en villa istället för att boka varsitt hotellrum. Nu kanske ni funderar på hur detta skulle fungera, då ni vill kunna stänga in er för lite privatliv, men detta är inget problem då villorna som finns tillgängliga har allt från två sovrum och uppåt, med ställen som erbjuder hela sex till sju sovrum!

göra lite forskning
göra lite forskning

En god vän till mig hyr ut två villor i Thailand vilket har visat sig bli oerhört populärt bland turister, dock inte när det gäller svenska resenärer, av någon anledning. Det är inte så att det är någon brist på svenskar, bara det att de flesta av oss väljer att bo på hotell. Om ni är tre personer och hyr en villa, kommer detta endast kosta er $60 per natt per person och för det får ni en privat villa med egen pool, i ett inhägnat område, ett stenkast från populära områden. Ett utmärkt alternativ för er som reser i grupp och vill ha skoj tillsammans!

Försäkring, körkort och vaccinering

Tänker ni resa, se då till att ni först och främst skaffar er en giltig och omfattande reseförsäkring som täcker det mesta men som också, framför allt, täcker sjuktransport hem, om detta skulle bli nödvändigt. Skulle du betala detta ur egen ficka, då kan ni få räkna med att hosta upp närmare en miljon kronor! Försäkringen kan vara dyr, speciellt om ni stannar en längre period men tro mig, det är betydligt billigare jämfört med om olyckan är framme. En natt på ett privat sjukhus av bättre standard, går lös på runt 6000kr per dag så kostar din försäkring 4000 kronor, ja då ser ni direkt vad ni skulle spara.

Har ni för avsikt att hyra ett fordon när ni är nere, se då till att ni har med er ett internationellt körkort, något som utfärdas av Motormännens Riksförbund. Har ni inte detta och olyckan är framme, då kan det i värsta fall bli problem med försäkringsbolaget som vägrar täcka skadan då ni inte hade ett ”giltig” körkort och ni får då stå för alla kostnader. Kontrollera också att fordonet är skattat och har en giltig försäkring.

När det gäller vaccinering innan resan, då behövs det i regel bara en typ, twinrix som fås i tre omgångar. Detta är för att skydda mot hepatit och också den enda typen av vaccinering ni behöver. Ska ni resa till norra delen av Thailand, då kan malaria förekomma men håller ni er till centrala eller södra delarna, är detta inget större problem.