Den thailändska maten, del 3

Nu har det dags för den avslutande delen i serien om thailändsk mat. I de två första artiklarna har vi sett lite närmare på det thailändska kökets smaker och ingredienser samt hur dessa kombineras för att skapa den mat som blivit så populär över hela världen. Vi har även pratat om vilka efterrätter som brukar serveras i Thailand, för trots att thailändare ofta är små och smala så gillar såklart även de något sött efter maten. I den här sista delen ska vi istället bjuda på några recept som du kan prova på att laga hemma, så att du vet vad det handlar om när du väl flyttar till Thailand!

Kyckling i paneng curry

Till den här rätt behöver du handla hem ris (helt Jasmine ris, men även andra sorter går såklart bra om det är vad du har till hands!) samt kyckling. Vill du göra rätten vegetarisk eller vegansk så kan du givetvis byta ut kycklingen mot något annat, till exempel oumph eller tofu. Du behöver även olja, haricotsverts, paneng curry grytbas och gräslök. För att laga lagom mat till två personer tar du sedan och kokar ris enligt anvisningarna på paketet för två personer och steker cirka 300 gram kyckling eller oumph tillsammans med olja. Därefter tillsätter du bönorna (ungefär 150 gram) och låter det hela sjuda i ett par minuter. Blanda ned ungefär 400 ml curry och klipp sedan en bunt färsk gräslök över alltsammans. Färdigt att serveras!

Pad thai med räkor

Pad thai med räkor
Pad thai med räkor

Pad thai med räkor innehåller en hel del ingredienser, men är ändå hyfsat enkel att slänga ihop. Du behöver nämligen i princip bara blanda samman allt i stekpannan! I mataffären behöver du dock inhandla 1 burk minimajs, en lime, salladslök, soja, socker, chili, risnudlar och böngroddar. Du behöver även ägg och räkor, men även här kan du byta ut till något annat om du vill ha rätten vegansk. Börja med att koka nudlarna, tina räkorna och hacka allt som behöver hackas. Därefter är det dags att börja steka. Släng i cirka 125 gram salladslök tillsammans med böngroddarna och majsen i stekpannan. Tillsätt sedan nudlarna, ägg och räkorna och därefter alla kryddor, socker och sojan. Om du vill kan du även garnera med lite jordnötter!

Glasnudlar med lime och jordnötter

Är du sugen på en spännande rätt rå kan det här vara något för dig. Den är dessutom inte så komplicerad att laga och har inte alltför många ingredienser. Vad du behöver är 250 gram mango, 2 stycken morötter, 125 gram salladslök, 200 gram glasnudlar, jordnötter och 300 gram rättika. Koka nudlarna och hacka salladslöken och mangon. Rättikan och morötterna strimlar du. Sedan blandar du alltsammans i en stor skål. Till detta behövs även någon dressing. Här finns såklart flera alternativ, men jag föredrar en dressing gjord på 1 matsked sesamfrön, 1 pressad lime, lite riven ingefära, cirka 3 matskedar soja, lika mycket sesamolja, 2 teskedar socker och slutligen 2 teskedar sambal oelek. Bland dressingen med de övriga ingredienserna och servera! Förhoppningsvis har den här artikelserien väckt ett litet intresse för det thailändska köket hos dig som du kan utveckla genom att resa till Thailand på semester eller bosätta dig där