Den thailändska maten, del 2

Välkomna tillbaka till den här artikelserien om mat, nämligen bestämt thailändsk mat. För många som flyttar till Thailand är just maten en avgörande faktor – för vem vill inte njuta av god, nyttig och billig mat varje dag? Dessutom har den thailändska maten smugit sig in i köket i många andra länder runt om i världen; dess popularitet är enorm. Därför har jag bestämt mig för att tillägna en hel artikelserie åt denna fantastiska matkultur. I den förra artikeln pratade jag lite allmänt om det thailändska köket – och det kommer jag även att fortsätta med här. I nästa del ska vi istället se hur den thailändska maten ser ut i Sverige och ge lite tips för dig som vill testa att laga din egna thailändska mat!

Thailand och ris

Efter curry är antagligen ris det som de allra flesta tänker på när det hör ordet thaimat. Ris är såklart också en väldigt avgörande del av det thailändska köket och utgör grunden för många rätter. Ris är dessutom en mycket viktig exportvara för Thailand och Thailand är faktiskt det land som exporterar allra mest ris utomlands, till och med mer än Kina. Alla kanske inte har full koll på olika sorters ris, utan tänker ungefär att ris som ris. Det är dock långt ifrån sanningen. Faktum är att bara inom Thailand odlas en mängd olika sorters ris, vilka lämpar sig till olika rätter. Det finns bland annat Jasmine-ris – som brukar anses vara den bästa sorten till de flesta rätter innehållande curry. Men Jasmine-ris är även den dyraste sorten, vilket gör att många i Thailand väljer billigare alternativ. Ett sådant alternativ är Khao Suoy, som betyder ’vackert ris’. Khao Suoy är ett mångsidigt ris som därför lämpar sig väl till flera olika rätter.

Thailändska nudlar

Thailändska nudlar
Thailändska nudlar

I Thailand serveras de flesta rätter i stora portioner så att alla kring bordet kan dela med varandra. Så är dock oftast inte fallet med nudlar. Vill du ha en rätt för dig själv kan det alltså vara klokt att beställa nudlar. Den mest kända nudelrätten är såklart pad thai som i dag beställs av människor i thairestauranger varje dag runt om i världen. Nudlar i Thailand är oftast tillverkade av ris, men även nudlar gjorda på bönor eller ägg förekommer, så fråga vad det är för sorts nudlar innan du beställer om det är något du inte äter eller tål.

Thailändska efterrätter

Det thailändska köket är kanske inte direkt främst känt för sina efterrätter, men här finns faktiskt flera olika efterrätter som är riktigt intressanta. I dag äter många thailändare desserter importerade från västerländska länder, men även klassiska thailändska godsaker lever kvar. Dessa är oftast tillagade av kokosmjölk blandat med socker och sötare rissorter. Ibland används även majs och olika bönor. Självklart används även frukt i hög utsträckning som efterrätt i Thailand. Här finns de gott om söta, tropiska frukter som passar bra efter en god måltid. En klassisk kombination är mango med klibbigt ris, på vilket man sedan häller söt kokosmjölk – ett måste att testa för den som besöker Thailand såklart!