Den thailändska maten, del 1

Somliga fullkomligt älskar den, andra är lite mer skeptiska, hur som helst, den thailändska maten är en av de stora anledningarna till att många flyttar till Thailand. För vad vore sol, bad och drinkar utan riktigt god mat att kombinera detta med? Det thailändska köket har dessutom gjort stort avtryck även här hemma i Sverige och nya thairestauranger ploppar fortfarande upp lite överallt. Så någonting måste det ju vara med maten i detta populära land, och i den här artikelserien ska vi prata om just fenomenet thaimat, som tagit Sverige med storm. I de två första artiklarna ska vi diskutera lite övergripande om matkulturen i Thailand och olika populära maträtter. Det är såklart även temat i den tredje och avslutande artikeln också, men där tänkte jag även komma in på hur den thailändska maten ser ut hemma i Sverige.

Mer om thailändsk mat

Många förknippar säkert thaimat med kryddstark curry – gul, röd eller grön – denna heta krydda kommer i många varianter och färger. Och curry är såklart ett viktigt signum för det thailändska köket. Men curryn är bara halv sanningen bakom thaimatens framfart över världen. Den thailändska matens hemlighet är nämligen den finkänsliga och delikata balansen mellan det söta, salta, sura, bittra och starka. Varje måltid är noggrant planerad och sammansatt för att skapa en balans bland dessa smaker, och de rätter som till exempel är extra starka eller sura serveras ofta med mycket ris, vilket hjälper till att neutralisera obalansen. Att skapa en måltid med thailändsk mat är alltså en speciell sorts konst som endast de mest framstående kockarna bemästrar till fullo.

Vegan eller vegetarian?

För den som är vegan eller vegetarian kan det thailändska köket verka lockande med sina smakrike rätter som oftast går att beställa utan kött. Thaimat är också väldigt populärt just bland folk som inte vill äta kött. Men det finns vissa saker att tänka på för den som åker till Thailand och är vegetarian eller vegan. Bland annat är det bra att ha koll på att fisksås ofta används för att salta maten – istället för vanligt salt.

kött gratis
kött gratis

Om du inte vill äta några animaliska produkter är det bästa att fråga innan du beställer, så att rätten inte innehåller sådan fisksås. På de flesta restaurangerna är det möjligt att få rätten med vanligt salt istället, så länge man ber om det! Se också upp med ägg. Ibland kan rätter, ofta nudlar, komma med ägg, även om det inte står utskrivet i menyn.

Olika delar av Thailand – olika mat

Om du verkligen vill testa det thailändska köket är det allra bästa egentligen att backpacka runt i Thailand. Maten i olika delar av landet skiljer sig nämligen åt en hel del. I den norra delen av Thailand serveras till exempel mer chili och kletigt ris, medan östra Thailand i högre utsträckning skapar spännande kombinationer av surt och starkt – något som jag själv gillar skarpt. I södra Thailand kommer du att stöta på mer örter och kryddor vilka bäddar för fylligare smaker. Oavsett vad du föredrar så kan det vara spännande att prova olika lokala rätter för att vidga smakvyerna!