Att välja Thailand som sitt andra hem

Med sitt varma klimat, billiga priser och mängden soltimmar landet har per år, är det inte konstigt att Thailand är ett så populärt resmål hos folk. Nu är det inte bara svenskar som reser hit utan alla nationaliteter, från Nord- och Sydamerika, Afrika, Europa till Asien och Australien. Men vad är det då som är så lockande? Som jag nämnde så är klimatet absolut en av de största faktorerna, speciellt för oss från de norra regionerna, där vi inte direkt är bortskämda med allt för många varma och solfyllda dagar per år. Det är därför som så många svenskar söker sig till varmare breddgrader, vare sig det rör sig om Thailand eller länder runt Medelhavet. Visst, större delen av de resenärer som reser till sydeuropeiska länder gör i regel så under de svenska sommarmånaderna, då det är under denna period som vädret även är som bäst och man har som störst chans att kunna ligga i solens varma strålar.

Men när det gäller Thailand däremot så åker flest resenärer hit under vintermånaderna, vilket jag också mer än väl förstår då man vill komma bort från kylan, snön och slasket men också mörkret, något som allt för ofta kan göra folk deprimerade. Lösningen är då en resa till solen och under dessa vintermånader är klimatet i detta thailändska paradis som allra bäst, inte allt för varmt men inte heller monsunperiod.

Säsongsboende

Det är också av just denna anledning som så många, som har möjligheten, väljer att utnyttja säsongsboende i Thailand under vintermånaderna. Detta är väldigt populärt hos speciellt pensionärer som spenderar vintermånaderna här. Fördelen är inte bara värmen och den avkopplande atmosfären, det är också väldigt fördelaktigt ekonomiskt, då kostnaderna för att leva här är blott en bråkdel jämfört med vad det kostar hemma i Sverige, framför allt när det gäller vanliga månadskostnader som hyra, mat men också när det gäller utgifter som bensin och nöjen, som golf, massage och restaurangbesök.

Det finns också fördelaktiga visum för dem som letar efter att spendera ett par månader per år i landet. Ett förlängt turistvisum skulle exempelvis ge dig möjligheten att stanna i landet i tre månader innan du var tvungen att lämna. Som pensionär kan man även söka ett års visum.

Funderar du på att börja med ett säsongsboende i landet, se då till att du diskuterar med andra svenskar som befinner sig på plats, och ta reda på vad det är som gäller där och då för bland annat visum samt andra saker du bör tänka på innan du tar steget och flyttar. Framför allt bör du se över din reseförsäkring så att den verkligen täcker allt och att den även står för en medicinsk evakuering tillbaka till Sverige om situationen skulle kräva detta.

Många grupper väljer detta alternativ

frilansare paradis
frilansare paradis

Förutom pensionärer så finns det också en mängd andra grupper som söker sig hit och använder landet som tillfällig bostad. Ett bra exempel på detta är personer som är verksamma inom oljeindustrin eller sjömän. Dessa två arbetsgrupper spenderar i regel ett antal veckor eller månader på jobbet och sedan motsvarande period eller något längre i land eller hemma och alternerar sedan så fram och tillbaka. En annan kategori är personer som spelar online, som inte är bunden till en fysisk plats men som inte är villig att ta steget fullt ut och lämna Sverige helt och hållet. Jag vet många spelare som väljer att åka ner till Thailand eller för den delen, andra varmare länder, runt september eller oktober månad och sedan spendera upp emot sex till sju månader i landet för att återvända hem till Sverige igen runt april, maj.

Sen har vi så klart två andra viktiga grupper som också utnyttjar denna möjlighet att bo utomlands under delar av året, säsongsarbetaren som är aktiv under sommarmånaderna i Sverige och sedan lever i Thailand under vintermånaderna samt gruppen som jag skulle vilja kalla för internetnomader, alltså individer som helt och hållet arbetar online likt internetspelaren. Precis som dem är denna person inte knuten till en fysisk plats, i detta fall en fysisk arbetsplats och kan således leva och arbeta vart än i världen personen befinner sig, så länge det finns tillgång till en dator och internet.

Möjligheten att kunna jobba helt och hållet online finns där för den som verkligen vill och verkligen arbetar med att hitta dessa arbeten. Jag är en av dessa men jag har dock valt att göra Thailand till mitt permanenta hem, inte bara som ett säsongsboende. Jag tröttnade på hur utvecklingen gick i Sverige och hur man valde att ”sparka” på dem som redan låg ner, utsatta individer och personer som behövde hjälp, något som går helt och hållet mot min natur så jag fick nog och flyttade ner permanent för nio år sedan och har inte ångrat detta beslut en enda gång.