Att säsonga i Thailand

Ett fenomen som blir allt mer vanligt i dagens samhälle är att säsonga, så även i Thailand. Anledningen till att många väljer det här sättet att leva på är egentligen uppenbart; varför inte njuta av det bästa av både Sverige och Thailand? Genom att säsonga kan du bo i Sverige under sommarhalvåret och avnjuta den härliga svenska sommaren, för att sedan dra söderut med flyttfåglarna när höstmörkret och vintervindar dra in över vårt nordliga land. Då kan du istället njuta av sol och bad i Thailand. Det bästa av två världar helt enkelt. I den här artikeln tänka jag kika lite närmare på detta fenomen!

Varför säsonga i Thailand?

Precis som jag var inne på i inledningen så är det främsta anledningen till att många väljer att säsonga i Thailand att komma undan det svenska vintermörkret. Att dela upp boendet så att du bor kanske ett halvår i Sverige, för att sedan bo resterande tid i Thailand gör att du aldrig behöver drabbas av vinterdepression eller trampa runt på slaskfylla trottoarer. Du bor alltid där det är bra väder! Att säsonga i Thailand är ett självklart alternativ för den som tröttnat på bilen som inte startar när du ska iväg till jobbet en iskall vintermorgon eller inte har lust att dra på sig fyra lager kläder för att gå ned till affärer. Behövs det mer skäl än så?

Säsonga med jobb

Säsonga med jobb
Säsonga med jobb

Många som väljer att säsonga är ungdomar. Och många av dessa ungdomar arbetar inom bar- och restaurangbranschen. Speciellt inom dessa branscher finns andra sätt att säsonga – istället för Thailand kan du till exempel byta ut hemstaden som Åre och Sälen när vintern kommer. Det finns även många andra sydliga länder som tar emot säsongsarbetande ungdomar i sina barer och restauranger, men Thailand är helt klart en favorit hos svenskarna. Om du arbetar som bartender i Sverige, men också ogillar den svenska vintern, så tycker jag definitivt att du ska se över möjligheten att åka till Thailand och arbeta under vinterhalvåret. Då kan du stå och servera drinkar i en bar på stranden eller vid en pool, istället för att pulsa fram och tillbaka till jobbet genom snön. Låter det här som något för dig? Då finns bland annat Grabbarna Grus i Thailand som ofta letar efter ny personal!

En lång, ledig vinter?

En annan stor grupp säsongare är de som har råd att ta en lång semester under vinterhalvåret. Det här är faktiskt en växande grupp med människor som tycker att det är värt att arbete på sommaren i Sverige för att sedan kunna åka bort under vintern. De är oftast inte borta lika länge som de som arbetar när de säsongar i Thailand, men ofta lyckas de hålla sig ifrån vinterkylan åtminstone tre till fyra månader. Hur lyckas de då med detta? Jo, ofta satsar de på att jobba stenhårt under sommaren. De tar övertid och kanske skaffar ett extra jobb vid sidan av sitt ordinarie. De offrar alltså en del av den svenska sommaren för att sedan kunna resa bort under vintern. Kanske inte för alla, men ogillar du kyla så är det nog ett bra alternativ!